Transparency International vyzvala k urychlenému projednání norem o financích stran

Nová pravidla pro hospodaření politických stran možná nezačnou platit tak, aby se vztahovala na sněmovní volby v příštím roce, obává se organizace Transparency International. Vyzývá proto koalici i opozici k rychlému projednání zákona o financování politických stran ve sněmovně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference protikorupční organizace Transparency Internation, David Ondráčkaal

Tisková konference protikorupční organizace Transparency Internation, David Ondráčkaal | Foto: Filip Jandourek

Návrh ukládá politickým stranám povinnost zavést takzvané transparentní účty, zakládá úřad, který je bude kontrolovat, a omezuje rozpočty na různé druhy voleb.

„Ta hlavní součást, to znamená vytvoření nového přezkumného úřadu, prostě zabere dlouhé měsíce,“ upozorňuje ředitel Transparency International David Ondráčka.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obavách Transparency International i reakcích politiků mluvila Lenka Jansová

„A my bychom chtěli, aby úřad byl efektivní v době příštích sněmovních voleb – na podzim 2017. Aby mohl skutečně reálně dohlížet, protože jinak se pojede podle současných pravidel, která jsou nedostatečná.“

Podle předsedy poslanců ČSSD Romana Sklenáka se ale všechno stihne tak, aby změny platily od příštího roku - a tedy i pro následující volby do sněmovny. „Záměrem vládních poslanců určitě není nějakým způsobem brzdit projednávání této novely."

"Předpokládám, že někdy koncem března bychom mohli zákon odeslat do Senátu, a nemyslím si, že je důvod obávat se, že by zákon neplatil včas,“ míní Sklenák.

„Je to zbytečně drahé pro daňového poplatníka, aniž by to cokoliv přinášelo,“ řekl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek ke vzniku speciálního úřadu, který má kontrolovat hospodaření politických stran. Podle něho budou poslanci TOP 09 ještě o změnách debatovat.

Organizace Transparency International oceňuje, že větší politické strany teď zveřejňují informace o svém hospodaření i nad rámec zákona.

Často ale takzvané transparentní účty odhalují jen příjmy a není možné z nich získat přehled o výdajích.

Lenka Jansová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme