Trestní a insolvenční rejstřík po výpadku opět fungují. Justiční areál se možná otevře v úterý

Trestní i insolvenční rejstřík už znovu fungují. Důležité aplikace v pondělí vypadly poté, co justiční areál v Praze Na Míčánkách ochromila porucha elektroinstalace. Areál je stále uzavřený, otevře se možná v úterý. Svá jednání musela kvůli nefunkčním databázím odvolat polovina pražských soudů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Justiční palác v Praze

Justiční palác v Praze | Foto: Marián Vojtek

„Podařilo se obnovit fungování insolvenčního rejstříku, rejstříku trestů a další systémy a servery budou v plném provozu během několika hodin," řekl odpoledne mluvčí ministerstva spravedlnosti Jakub Říman.

Na odstranění závad budou technici pracovat i přes noc. Ministerstvo spravedlnosti by chtělo justiční areál znovu otevřít v úterý. „Doporučujeme ale sledovat webové stránky ministerstva spravedlnosti pro aktuální informace,“ dodal později Říman.

Justiční areál v Praze Na Míčánkách se po pondělním výpadku opět otevírá veřejnosti

Číst článek

Kvůli výpadku elektroinstalace fungoval justiční areál v omezeném režimu od pondělníího rána. Informační pracovníci dotčených soudů vydávali potvrzení o nastalé situaci a domlouvali další postup.

„Od sedmi hodin první pracovníci, kteří přišli, začali normálně pracovat. A až po osmé hodině došlo k výpadku počítačového soudního sytému,“ popsala situaci Českému rozhlasu soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 10 Libuše Jungová, která musela kvůli výpadku zrušit všechna svá dnešní jednání.

Většina právníků, svědků a žalovaných se o zrušených jednáních dozvěděla až na místě - někteří přitom přijeli z jiných měst. Podle předsedy Městského soudu v Praze Libora Vávry jim ale nemohli s předstihem dát o situaci vědět.

„Jenom z té databáze jde zjistit, která jednání jsou na ten den nařízena. A jenom v té databázi jsou adresy a telefonní čísla těch účastníků. A pokud nemůžete databázi otevřít, pak ani ty lidi bohužel nemůžete včas varovat,“ vysvětlil Vávra.

Podle několika pracovníků justičního areálu se menší výpadek objevil už před víkendem.

Vršovický areál Na Míčánkách je nejrozsáhlejším justičním komplexem v ČR. Sídlí v něm obvodní soudy a obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4, 6, 8, 9 a 10 a také střediska Probační a mediační služby.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme