Třetina státních zastupitelství je nedůsledná v kauzách psychicky nemocných, ukázala kontrola

Při soudním rozhodování o změně ochranné léčby psychiatrických pacientů je skoro třetina státních zastupitelství pasivní. Vyplývá to z hloubkové prověrky, kterou inicioval nejvyšší žalobce Pavel Zeman. Porušení zákona nejvyšší státní zástupce nezjistil, našel ale fatální nedostatky. Důvodem prověrky byl tragický říjnový útok psychicky nemocné ženy na školáky ve Žďáru nad Sázavou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Zeman, nejvyšší státní zástupce

Pavel Zeman, nejvyšší státní zástupce | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Nejvyšší státní zástupce prověřil celkem 14 státních zastupitelství, která mají v obvodu své působnosti psychiatrické léčebny.

Prošel celkem 936 spisů tři roky nazpátek a zjistil, že téměř třetina státních zastupitelství je v této věci pasivní. To znamená, že agendu změny ústavní léčby na ambulantní nevnímají jako klíčovou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ochranná léčba psychiatrických pacientů.Téma pro nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a primáře ochranné léčby PN Bohnice Jiřího Švarce

Týká se to i opavského státního zastupitelství, které řešilo případ ženy, jež o několik měsíců později útočila ve Žďáru.

Někteří státní zástupci se na tato jednání u soudů vůbec nepřipravují, a někteří tam dokonce ani nechodí.

Výsledek jednání pak nemůžou nijak ovlivnit. Zákon to sice umožňuje, nicméně podle Pavla Zemana je to z hlediska selského rozumu špatně.

„Považuji za fatální selhání, když se státní zástupce nepřipraví na veřejné zasedání nebo tam vůbec nejde, ačkoli podle zákona tam být nemusí,“ řekl.

U ostatních státních zastupitelství je tomu naopak – státní zástupci se na jednání připravují, zjistí si případnou trestní minulost pacienta, o němž se rozhoduje, a vyžádají si dokumentaci jiných státních zastupitelství, která s daným člověkem měla už dříve něco do činění.

Takovou praxi by chtěl nejvyšší státní zástupce zavést všude.

Opakovaná školení i užší spolupráce s psychiatry

Výsledky kontroly teď nejvyšší žalobce projedná s ministerstvem spravedlnosti, které kvůli stejné kauze nechalo prověřit práci soudů.

„Budeme se bavit o tom, zda je potřeba personálně posílit některá okresní státní zastupitelství tak, aby se tato agenda lépe zvládala,“ zmínil nejvyšší státní zástupce.

Nejvyšší státní zastupitelství chce začít pořádat opakovaná odborná školení státních zástupců, kteří se touto agendou zabývají.

Českolipská nemocnice | Foto: Tomáš Mařas

Chce také zahájit užší spolupráci s psychiatry tak, aby justice mohla rychleji reagovat na změny zdravotního stavu psychicky nemocných, kteří se léčí ambulantně.

„Ten problém spočívá i v následné péči. Jestli změníme ústavní péči na ambulantní, tak musí být na dostatečné úrovni. Psychiatři musí mít tolik pacientů, aby je zvládali, a musí být rozprostřeni po České republice,“ řekl k tomu Zeman.

Zároveň chce, aby následná péče byla dobře honorovaná. V tom s ním souhlasí například primář ochranné léčby Psychiatrické léčebny v Bohnicích.

„Psychiatři v České republice jsou spolu se Slováky nejméně financovaní v Evropě,“ uvedl k tomu s tím, že kvituje i výzvu k vyšší aktivitě státních zástupců.

„Pomůže zejména tam, kde návrhy (na změnu léčby) nejsou úplné,“ dodal Švarc.

Minulost pacientů

Ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO) podala kvůli žďárskému případu stížnost pro porušení zákona na opavský okresní soud, který ženu z ústavní léčby propustil.

Podle Válkové soud vůbec neřešil, jestli je její pobyt na svobodě bezpečný. Stížností se teď bude zabývat Nejvyšší soud. Ministerstvo chce, aby NS svým rozhodnutím sjednotil postup obecných soudů v těchto případech.

Šéf opavského státního zastupitelství Michal Koflák říká, že Zemanův názor respektuje. „K dané problematice bude porada vedoucích státních zástupců a bude z toho písemný výstup, takže zatím se k tomu nechci blíže vyjadřovat,“ dodal.

Státním zástupcům už nařídil, aby důsledněji zkoumali minulost pacientů.

Vlasta Gajdošíková, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme