Tripartita projedná návrh rozpočtu na příští rok, Babiš peníze přidávat nechce

Vláda projedná návrh státního rozpočtu na příští rok s odbory a zaměstnavateli. Poslední verze rozpočtu počítá se zvýšením platů hasičů, učitelů a policistů, růstem důchodů i zvýšením investic. Odboráři i zaměstnavatelé chtějí některé kapitoly státního rozpočtu posílit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

Odboráři chtějí zvýšení platů v rozpočtové a příspěvkové sféře - platy by tam podle nich měly růst rychleji. Přidali by i zaměstnancům soukromých firem, což by podle nich mohlo nastartovat ekonomiku.

„Přicházíme s logickými požadavky na nárůst platů v rozpočtové a příspěvkové sféře, protože speciálně v některých oblastech je situace velmi vážná a budeme chtít urychlení přidání platů právě v této oblasti,“ říká předseda odborových svazů Josef Středula.

„Ale pro nás bude důležité i to, zda-li toto může být impulz pro růst mezd v privátní sféře, protože právě mzdy by mohly být tím nejlepším příspěvkem pro růst české ekonomiky,“ dodává.

Podle Středuly chtějí odborové svazy také vědět, kolik vláda vydá na vodní dopravu nebo vzdělávání a jak je připraveno čerpání peněz z evropských operačních programů.

Ministr Babiš už rozpočet navyšovat nechce

Podle zaměstnavatelů by zase mělo jít víc peněz na vědu, výzkum a inovace. „Nejsme spokojeni se stavem prostředků na výzkum, vývoj a inovace. Aplikovaný výzkum je pořád podceňován. Myslím si, že je to další vláda, která nechce zásadně rozhodnout ve prospěch aplikovaného výzkumu,“ podotýká prezident Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák.

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO ale nechce výdaje rozpočtu dál zvyšovat. „Myslím, že jsme se dostali na limit možností,“ říká ministr.

„To, že se rozpočet tohoto roku vyvíjí lépe, neznamená, že ho budeme utrácet, a nevidím důvod, proč bychom ho měli navyšovat. Napravovali jsme škody předchozích vlád a byli jsme velice velkorysí,“ vysvětluje Andrej Babiš.

Návrh státního rozpočtu počítá příští rok s příjmy ve výši jednoho bilionu a 188 miliard korun, výdaje jsou o 100 miliard vyšší. Schodek rozpočtu by neměl přesáhnout 100 miliard korun.

Věra Pfeifferová, Pavla Lioliasová, kap, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme