Tripartita projedná změny v zákoníku práce, sporným bodem budou pravidla pro práci z domova

Změnami v zákoníku práce se dnes bude zabývat tripartita. Odbory jdou na jednání se zaměstnavateli a vládou s požadavkem, aby měli pětitýdenní dovolenou i zaměstnanci soukromých firem. Sporným tématem ale budou hlavně pravidla pro práci z domova.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Středula, Tripartita

Josef Středula, Tripartita | Foto: Filip Jandourek

Ministerstvo práce v návrhu počítá s tím, že by zaměstnavatelé měli lidem pracujícím z domova hradit náklady.

„Je potřeba vnímat jako oprávněný zájem zaměstnance, aby bylo stanoveno, jak se může dojít k nákladům, které vznikají zaměstnanci nebo povinnosti zaměstnavatele třeba ve vztahu k vybavení,“ vysvětluje šéf odborové centrály Josef Středula.

Zaměstnavatelé ale mají k návrhu ministerstva práce a sociálních věcí výhrady. Řada věcí se prý obrací proti nim a příliš straní požadavkům odborů. Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Jan Rafaj proto novelu v této podobě nepodpoří.

„Podle původního záměru se mělo jednat o zvýšení flexibility na trhu práce a vyladění některých textů. Dnes se nám spíše zdá, že se z toho stává nosič, který chtějí odbory využít k prosazení dalších návrhů v poslanecké sněmovně.

Kromě zákoníku práce se bude tripartita zabývat mimo jiné i reformou financování regionálního školství.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme