Tropických veder v následujících týdnech ubude, dál to však bude 'na plavky'

První srpnový týden by měl být teplý, pak budou teploty klesat. Takový je dlouhodobý výhled na období od 27. července do 23. srpna, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). I přes mírné ochlazení by to však podle meteorologů dál mělo být „na plavky“.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slunečné počasí (ilustrančí foto)

Slunečné počasí (ilustrančí foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Ze všech čtyř týdnů by měl být nejteplejší druhý týden (od 3. srpna), během následujících týdnů budou v průměru teploty klesat, takže poslední týden (od 17. srpna) očekáváme teplotně podprůměrný,“ uvádějí meteorologové ve své zprávě.

Podle meteorologa Josefa Hanzlíka z ČHMÚ budou i jinak teploty „na plavky“, vlna veder, jaká byla v červenci, by se však už opakovat neměla.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výhledu počasí na následující týdny mluvil meteorolog Josef Hanzlík z ČHMÚ

„V Čechách jsme doteďka měli na některých stanicích až 15 tropických dní, přičemž průměr se pohybuje mezi 10 a 13 dny, na Moravě dokonce až 18 tropických dní, přičemž ten průměr se v těch nejteplejších místech pohybuje mezi 13 až 15 dny,“ poznamenává Hanzlík.

Pokud přijdou tropické dny, tedy ty s teplotami nad 30 stupňů, nejpravděpodobnější budou v již zmiňovaném prvním srpnovém týdnu. „Pokud bych je očekával, očekával bych je zejména na Moravě a ve Slezsku,“ říká Hanzlík.

Co se srážek týká, meteorologové předpokládají, že více by jich mělo být v druhé polovině zmiňovaného období.

„Vzhledem k ročnímu období musíme opět počítat, že v důsledku srážek bouřkového charakteru budou velké lokální rozdíly v celkovém množství spadlých srážek,“ píší ve své zprávě.

V nejbližších dnech meteorologové předpokládají až do konce příštího týdne denní teploty mezi 21 a 28 stupni (týdenní předpověď lze najít na webu ČHMÚ zde). Objevit by se měly také přeháňky či bouřky.

Bouřky hrozí už o tomto víkendu. Výstraha ČHMÚ platná od včerejšího poledne „do odvolání“ varuje konkrétně před „nebezpečím požárů a silnými bouřkami“.

Platí pro Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, Královéhradecký kraj, Moravskoslezský kraj, Olomoucký kraj, Pardubický kraj, Plzeňský kraj, Praha, Středočeský kraj a Zlínský kraj.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme