Tuhého jsme už jednou kvůli únikům vytěžovali, říká žalobce Ištvan

Spekulace kolem pozvání policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho k výslechu kvůli informacím o odstranění šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty jsou liché, tvrdí olomoucký vrchní zástupce Ivo Ištvan. V rozhovoru pro Český rozhlas šéf olomouckých žalobců odmítá, že takto na elitní policisty zastupitelství tlačilo, aby upustilo od chystané reorganizace policie. "Takto je postupováno standardně a nevidím důvod, proč to u obou pánů vyvolalo takové vášně," diví se Ištvan.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivo Ištvan

Ivo Ištvan | Foto: Česká televize

Tuhý s Laubem musí příští týden k výslechu kvůli podezření, že chystané slučování protikorupční a protimafiánské policie je součástí plánu na odstranění šéfa druhého jmenovaného útvaru Roberta Šlachty. Olomoučtí žalobci prý na informaci narazili při prověřování živé kauzy.

Ministra vnitra Milan Chovanec uvedl, že od obou policistů dostal záznamy o telefonátech z Olomouce. „Předmětem byly nepříliš konkretizované náznaky ohledně reorganizace celorepublikových útvarů a možné kriminalizace zodpovědných osob. Služební záznamy obsahují obavu, že šlo o nátlak s cílem změnit rozhodovaní obou generálů ve věci připravované reorganizace,“ tvrdil Chovanec. „Pokud by mělo jít o účelové chovaní státního zastupitelství s cílem ovlivnit nezávislé rozhodování jiné instituce, pak jde o naprosto skandální záležitost,“ varoval ministr.

Je pravda, že jste volal panu Laubemu a Tuhému kvůli reorganizaci policie?
Je to poměrně snadné a všechny spekulace a obavy pana ministra vnitra, případně dalších komentujících osob, jsou liché. Jde o to, že vyvstala potřeba opatřit vysvětlení od těchto dvou pánů, a protože, jak všichni víme, jsou to mimořádně pracovně exponované osoby, které mají program na dlouhou dobu dopředu zablokován, tak byli kontaktováni k tomu, aby se s nimi domluvil čas, termín a místo, kdy budou moct podat vysvětlení. Takto to proběhlo, oba dva s tím vyslovili souhlas a tím to pro nás skončilo. Úkony jsou takto naplánované.

Nevěříme vedení policie, protikorupční útvar je napadený snětí, říká žalobce Šereda

Číst článek

Postupovali jste takto i v minulosti?
Stejným způsobem bylo postupováno, když byl pan policejní prezident vytěžován ve věci úniku informací a stejně jako v tom případě s ním bylo s ohledem na jeho pracovní vytížení domluven místo, termín a čas podání vysvětlení. Hrozně si to tehdy pochvaloval, že to je výborné a úžasné, že za ním nepřijde nikdo uniformovaný do pracovny, a byl velmi spokojen. Takto je postupováno standardně a nevidím důvod, proč to u obou pánů vyvolalo takové vášně.

Byly vaše poznatky tak závažné, že bylo nutné zvát si k podání vysvětlení špičky prezidia?
Pokud máme nějaké informace, které chceme ověřit, nezbývá než osoby, které mohou podat vysvětlení, k vysvětlení pozvat. Neznám jiný způsob, jak ověřit, jestli některé informace jsou, nebo nejsou pravdivé.

Kaskadérský kousek, píše Babiš o reformě policie. ANO za ni odmítá nést odpovědnost

Číst článek

Tlačil jste na oba pány a spojoval jste jejich kriminalizaci s reorganizací policie, jak naznačil ministr Chovanec?
Teď jsem vám říkal, že jde o ověření poznatků, které máme. Stejným způsobem bylo komunikováno s oběma pány. Pokud z toho mají nějakou obavu, která je nutila, aby se svěřili ministru vnitra, to těžko mohu komentovat. Samozřejmě se velmi často stává, že osoby, které jsou zvány k podání vysvětlení či rovnou výslechu, mohou mít nějakou obavu. To je celkem logické. My do hlavy nikomu nevidíme. Snažíme se jen ověřit, zda informace, které máme, jsou pravdivé, či zda se jedná o nějakou fikci.

Jana Klímová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme