Turbíny malých vodních elektráren stojí a škody rostou. Málo prší a chybí voda

Sucho zastavilo malé vodní elektrárny. Třeba na Vysočině jsou řeky zhruba na čtvrtině svého běžného stavu a někde protéká vody jen desetina. Majitelům elektráren tak nezbylo než náhony zastavit, aby nedostali pokutu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vodní elektrárna mezi Zahrádkou a Cikovem, nedaleko Náměšti nad Oslavou. Na snímku majitel a provozovatel Ivan Chládek

Vodní elektrárna mezi Zahrádkou a Cikovem, nedaleko Náměšti nad Oslavou. Na snímku majitel a provozovatel Ivan Chládek | Foto: Michal Malý | Zdroj: Český rozhlas

Majitelé se shodují, že takhle špatný rok dlouho nezažili.

Jsou sice zvyklí, že musí kvůli suchu každé léto turbínu na čas odstavit, jenže to bývá třeba jen na měsíc. Stávající sucho si zřejmě vyžádá odstávku větší.

Většina elektráren musela vypnout už na začátku července a provozovatelé odhadují, že pokud vyjdou dlouhodobé předpovědi, turbíny budou stát možná ještě další měsíc či dva.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dopadu sucha se s majitelem malé vodní elektrárny v údolí Oslavy bavil redaktor Michal Malý

Řeka nebo potok totiž mají stanovený minimální průtok a majitel elektrárny smí zjednodušeně řečeno využít jen to, co je nad tento objem. Pokud je vody málo, používat ji nesmí.

Ivan Chládek, který vlastní malou vodní elektrárnu v údolí Oslavy pod obcí Zahrádka, odhaduje zatím ztráty kvůli suchu na 20 tisíc korun. A počítá, že škoda vzroste ještě na dvojnásobek.

„Peníze, co vyděláme, se dávají do údržby. Musí se spravovat splav, vyhrnovat mlýnský náhon, který je dlouhý skoro dva kilometry, to znamená odbahňovat, no a musí se mazat ložiska a podobně. To znamená, že náklady běží, a tržba není žádná,“ říká Chládek.

Pokud majitel provozuje elektrárnu i přes nedostatek vody dál, hrozí mu postih. Na provinění upozorní třeba lidé z okolí, kteří se diví, že v jejich potůčku není skoro žádná voda nebo třeba vodáci. Obrátí se na Českou inspekci životního prostředí a ta pak malé elektrárny kontrolují.

Třeba loni našli inspektoři porušení předpisů u osmi z dvanácti elektráren, které prověřovali. Vyrážejí i letos, o výsledcích však zatím nechtěli mluvit.

Ne každá stížnost z okolí je však oprávněná. Podle havlíčkobrodského vedoucího inspektora životního prostředí Miroslava Slámy totiž ani odstávka elektráren některým řekám výrazně nepomůže.

„Oni odstaví elektrárnu, ale i přes to ten zůstatkový průtok už nemusí vydržet. Ta koryta nebo vodní toky jsou poměrně suché,“ konstatuje Sláma.

Sucho potvrzují i data hydrologů. „Největší sucho je v horním povodí Jihlavy,“ podotýká hydroložka Eva Soukalová. „Tam, co máme vodoměrné stanice, tak tam je to hodně, ale vyschlé to úplně není,“ dodává.

Třeba v Dvorcích na Jihlavsku v posledních dnech naměřili v řece Jihlavě jen desetinový průtok. Podle Soukalové mohou vodní toky na Vysočině při očekávaném teplém počasí bez deště dál vysychat.

Vodní elektrárna mezi Zahrádkou a Cikovem, nedaleko Náměšti nad Oslavou | Foto: Michal Malý

Michal Malý, Kristina Lamperová, Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme