U vražedkyně ze Smíchova jsme pochybili, přiznala policie. Případ řeší inspekce

Pražská policie přiznala pochybení v případu psychicky nemocné ženy, která v červenci v pražském obchodním centru zavraždila zákaznici. Policisté v pondělí řekli, že špatně vyhodnotili situaci dva týdny před vraždou. Útočnice se totiž už tehdy snažila zabíjet, a to v kavárně. Postup prošetří GIBS.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie ČR (ilustrační foto)

Policie ČR (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

„Závěry kontrolního šetření jednoznačně ukázaly, jak závažné důsledky mohou mít pochybení jednotlivců. V tomto ohledu je nezbytné, aby se policisté z chyb druhých ponaučili a přijali taková opatření, která by podobná pochybení v budoucnu minimalizovala,“ uvádí krajské policejní ředitelství v tiskovém prohlášení.

Zásah ze začátku července v pražské kavárně na Újezdě šetřil odbor vnitřní kontroly a dospěl k závěru, že policisté aktuální situaci nesprávně vyhodnotili. V čem konkrétně chybovali, ale policie nechce upřesnit. Věc prozkoumá i Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Oběť chtěla uškrtit tričkem

Třiatřicetiletá, psychicky nemocná útočnice napadla v kavárně na Újezdě mladou ženu a začala ji škrtit tričkem. Křik z toalet slyšela obsluha a zavolala policii. Útočnice pak prý servírce chladně a bez emocí řekla, že má chuť zabíjet ženy.

Úmysl vraždit měla údajně přiznat i policistům, kteří ji odvezli do Psychiatrické nemocnice Bohnice. Případ ale neřešili jako trestný čin a neupozornili ani státní zástupce.

Primář z nemocnice Marek Páv už dřív Radiožurnálu popsal, že lékaři o tom, co se v kavárně odehrálo, nevěděli. „Nezískali jsme od policie informace o nebezpečnosti pro okolí. Její stav byl stabilizovaný, umožňoval propuštění,“ řekl.

Ještě v ten samý den pak někdejší zdravotní sestra a později sanitářka zaútočila nožem na zákaznici v nákupním centru na pražském Smíchově. Pobodaná žena na místě zraněním podlehla.

Případ prošetřuje i kontrolní tým ministerstva zdravotnictví, který si vyžádal hlavně zdravotní záznamy. Výsledek zveřejní nejdřív koncem srpna.

Útočnice je ve vazbě, čelí obvinění z vraždy a hrozí jí až 18 let vězení.

Český rozhlas, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme