Učitelé trvají na zvýšení platů o 10 procent, možná vyhlásí stávkovou pohotovost

Školské odbory trvají na desetiprocentním nárůstu mezd pro pedagogické i nepedagogické pracovníky. Odboráři tvrdí, že školství je dlouhodobě podfinancované. Plat učitelů by se podle nich měl ve výhledu tří let zvýšit na zhruba 35 tisíc korun, nyní berou asi 27 tisíc korun. V krajním případě jsou učitelé připravení stávkovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ředitelem školy a zároveň jediným učitelem je Mgr. Jan Hruban

Ředitelem školy a zároveň jediným učitelem je Mgr. Jan Hruban | Foto: Tereza Brázdová

"V pátek se poradíme na předsednictvu, kde jsou zástupci z jednotlivých krajů. Dohodneme se na dalším postupu, případně možná i na vyhlášení stávkové pohotovosti ještě před rozdáním vysvědčení,“potvrzuje Markéta Seidlová z Českomoravského odborového svazu pracovníků ve školství.

Vláda v chystaném návrhu státního rozpočtu na příští rok zatím peníze na mzdy ve školství nezvýšila. Ministři o tom budou jednat znovu ve středu.

„Chceme zákonodárcům, vládě, poslancům a senátorům ještě před středečním rozhodováním vlády vyslat vzkaz, že naše kampaň Konec levných učitelů tady stále je,“ uvedla Seidlová ve vysílání Českého rozhlasu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Učitelé plánují další protesty proti nízkým platům. Mluvila o tom Markéta Seidlová, místopředsedkyně školských odborů

„Netradičně budeme oslovovat ty, kteří budou ve středu rozhodovat. Chceme, aby si při tom svém rozhodování uvědomili, že vzdělání je budoucnost naší země. My sice podporu pro naše požadavky od některých členů vlády máme, nicméně při tom rozhodování to všechno může dopadnout jinak.“

Desetiprocentní růst platů podporuje ministryně školství i premiér. Ve hře je i varianta s každoročním růstem po pěti procentech v následujících třech letech. Odbory to ale nepovažují za dostatečně motivující.

Platy ve školství v posledních letech stouply. Rostou ale pomaleji než v jiných oblastech. Peníze, které dostali přidáno jak učitelé, tak nepedagogičtí pracovníci, šly na zvýšení tarifní složky platu. Zato jim ale klesly odměny.

Průměrný plat učitele ZŠ | Foto: Český rozhlas

ČRo, Eva Rajlichová, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme