Vláda projedná možné rozšíření pravomocí zpravodajských služeb

Zpravodajské služby by nově mohly získat přístup k informacím o klientech bank a údajům o vlastnících telefonních čísel. Počítá s tím návrh zákona, který dnes projedná vláda. Materiál předkládá ministrům premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka spolu s šéfem Bezpečnostní informační služby Jiřím Langem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad vlády České republiky

Úřad vlády České republiky | Foto: Tomáš Adamec

„Už asi dva nebo tři roky máme přístup k účtům bank, ale pouze pokud jde o terorismus. Chtěli bychom mít možnost k těmto účtům přistupovat i v případě ochrany ekonomiky a organizovaného zločinu. Ve všech těchto třech oblastech bychom chtěli mít možnost vstupovat do údajů, které shromažďují finanční úřady,“ říká mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubrt.

Informace z bank by měli zpravodajci podle návrhu získávat přes Generální finanční ředitelství. Údaje o majitelích telefonních čísel by si mohli vyžádat od poskytovatelů telefonních služeb.

„Novela nebyla připravena rychle na základě událostí, ke kterým došlo v Paříži, ale byla připravena na základě toho, jak se v posledních měsících a letech zhoršuje situace kolem nás,“ říká premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Údaje o klientech bank i majitelích telefonních čísel. Vláda projedná zákon, který rozšíří pravomoci tajných služeb. Téma pro Janu Čermákovou

„Před několika měsíci byla zahájena práce na této novele a ukazuje se, že jsme se rozhodli vydat správným směrem. Pravděpodobně budou obdobným směrem uvažovat i další vlády evropských zemí.“

Vicepremiér a šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek s premiérem souhlasí. Zároveň je ale podle něj nutné zpřísnit kontrolu.

„Nemůžou nám rozvědky vládnout, ale určitě je doba na to, aby se posílily jejich pravomoce,“ podotýká Bělobrádek.

Pravomoce tajných služeb by rozšířili i lidé oslovení agenturou Median v průzkumu pro Český rozhlas. Dvě třetiny z nich jsou pro větší dohled nad bankovními účty, víc než polovina by rozšířila možnosti policie při odposlechu telefonů. Analytik Josef Fišer to částečně přisuzuje vlně emocí po útocích ve Francii.

„V horizontu opakování takového výzkumu třeba za půl roku si myslím, že by opatření měly výrazně nižší podporu,“ domnívá se Fišer.

Podle premiéra Sobotky by měly tajné služby dostávat i více peněz. Třeba Bezpečností informační služba by prý potřebovala navýšit rozpočet zhruba o miliardu korun.

Mluvčí BIS Jan Šubrt ve vysílání ČRo Plus řekl, že případné zvýšení rozpočtu by služba využila především pro lidské zdroje. „Pokud peníze dostaneme, budeme je směrovat k lidem, k rozšíření a posílení operačních týmů, k nákupu nejmodernější špičkové zpravodajské techniky,“ upřesnil.

Podpora opatření omezujících občanské svobody | Foto: Český rozhlas Median

METODOLOGIE VÝZKUMU: Agentura Median se dotazovala 1088 respondentů ve věku 18 let a více. Průzkum se uskutečnil ve dnech 13. a 14. ledna.

Jana Čermáková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme