Údajná zpronevěra trenéra Růžičky před soudem. Půl milionu měl v úschově, tvrdí jeho právníci

Někdejší hokejista a bývalý trenér hokejové reprezentace Vladimír Růžička ve čtvrtek stane před Obvodním soudem pro Prahu 10. Začíná totiž hlavní líčení v jeho případu údajné zpronevěry půl milionu korun. Peníze podle obžaloby přijal, už je ale nepřiznal v účetnictví hokejové Slavie. Hrozí mu pětiletý trest nebo pokuta. Sám Růžička, který nyní trénuje extraligový Chomutov, jakoukoli vinu odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vladimír Růžička dnes nominaci vybírá, před 30 lety o místo v týmu musel tvrdě bojovat

Vladimír Růžička dnes nominaci vybírá, před 30 lety o místo v týmu musel tvrdě bojovat | Foto: Filip Jandourek

Celou aféru odstartovalo pětiminutové video, které dal loni v dubnu na internet podnikatel Miroslav Palaščák. Ten údajně chtěl dostat do týmu hokejové Slavie svého syna. Vladimíru Růžičkovi za to prý dal půl milionu korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český rozhlas přinesl svědectví dalších rodičů, kteří měli dát Vladimíru Růžičkovi peněžní dar

Palaščák točil video skrytě v baru. Nahrávka je podle data z roku 2014. Na začátku videozáznamu je vzkaz: „Pravá tvář Vladimíra Růžičky". Hokejový trenér na nahrávce reaguje na nespokojenost podnikatele Palaščáka se synovou kariérou poměrně ostře. V nahrávce odmítá, že by šlo o obchod.

Podnikatel Palaščák už dřív nahrávku komentoval s tím, že chtěl, aby byl jeho syn úspěšný.

„To bylo takové výkupné za zachování šance na další profesní rozvoj mého syna. Bylo mi řečeno, že je to naprosto normální, že u Růžičky platili všichni," uvedl Palaščák.

Peníze neměl dávat jen Palaščák

Investigativní tým Radiožurnálu Českého rozhlasu mluvil i s dalšími rodiči. Například s paní Janou.

„Synovi byla nabídnuta smlouva s tím, že účast v družstvu mužů není podmíněná jen hokejovou dovedností, ale i vztahem, peněžním darem, který by se měl dát panu Růžičkovi. Bylo to 300 tisíc korun," řekla Radiožurnálu paní Jana.

Obvodní soud pro Prahu 10 ve čtvrtek bude projednávat jen případ půl milionu korun, který se týká Miroslava Palaščáka. Zlatého olympijského medailistu z Nagana budou hájit dva právníci.

Tvrdí, že nešlo o úplatek ani zpronevěru. Peníze od podnikatele byly podle právníků určené pro Slavii a někdejší hokejový trenér klubu je měl jen v úschově. Kvůli chybějícím právním podkladům klub peníze nemohl využít jako sponzorský dar a Růžička tak částku vrátil. Sám Vladimír Růžička kauzu nechce komentovat.

Na podnikatele Miroslava Palaščáka ale podal trestní oznámení. Prý ho vydíral - údajně po Růžičkovi chtěl peníze za to, že zmařil hokejovou kariéru jeho syna.

PŘÍBĚHY 2015: Vladimíru Růžičkovi změnilo rok nařčení z korupce

Číst článek

Růžička po propuknutí aféry vedl českou hokejovou reprezentaci ještě na loňském šampionátu v Praze a Ostravě. Prezident Českého svazu ledního hokeje Tomáš Král ho loni v dubnu odmítl odvolat.

„Za šaška bych byl, kdybych si na základě toho, co je v současné době k dispozici, 14 dní před MS v České republice dovolil odvolat trenéra,“ vyjádřil se tehdy Král.

53letý Vladimír Růžička pak sám na funkci hlavního trenéra české hokejové reprezentace rezignoval v červnu - reagoval tak na zjištění Českého rozhlasu, který přinesl nová už zmiňovaná svědectví rodičů. Svazový šéf Tomáš Král tehdy připustil, že kauza významně poškozuje český hokej jako celek.

Obvodní soud pro Prahu 10 má zatím případ údajné zpronevěry naplánovaný na dva dny. Ve čtvrtek zazní výpověď obžalovaného a předvoláni jsou první svědci. Další mají přijít svědčit na konci září.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme