Údajné Hitlerovo gentlemanství projedná odvolací soud, prezidentská kancelář prý má nové důkazy

Odvolací soud projedná žalobu, která se týká výroku prezidenta Miloše Zemana na adresu novináře Ferdinanda Peroutky. Podle březnového nepravomocného rozsudku prezidentská kancelář nepřinesla důkazy o tom, že článek „Hitler je gentleman“ existuje a že jej opravdu napsal Peroutka. Hrad se tak má omluvit. Žalovaná Kancelář prezidenta republiky se proti rozhodnutí odvolala. Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka prezidentská kancelář přichystala nové důkazy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ferdinand Peroutka

Ferdinand Peroutka | Foto: Archiv Slávky Peroutkové

„Kancelář prezidenta republiky bude zastupovat právní zástupce. My samozřejmě budeme chtít předložit nové listinné materiály, ale takto dopředu nechci celý průběh soudního jednání komentovat, vyčkáme výsledků,“ řekl prezidentův mluvčí Českému rozhlasu.

Miloš Zeman mluvil o fascinaci nacismem na konferenci o holokaustu, která se konala před rokem v lednu v Praze. Zmiňoval i novináře Ferdinanda Peroutku.

Prezident se omluvil za to, že Peroutkův údajný článek s názvem Hitler je gentleman nenašel. Dál ale tvrdí, že existuje. To odmítá Peroutkova vnučka Terezie Kaslová, která podala na Kancelář prezidenta republiky žalobu na ochranu osobnosti.

Kaslová: Vytrvám

Terezie Kaslová, vnučka Ferdinanda Peroutky | Foto: Veronika Hlaváčová

„Mé síly zůstávají neměnné a moje rozhodnutí domoci se omluvy je taky úplně jasné. Prostě vytrvám a doufám, že jednou dospějeme ke zdárnému konci,“ řekla Kaslová.

Podle prezidenta se článek nepodařilo dohledat, protože časopis Přítomnost vycházel ve dvou vydáních a v tom druhém se prý články Ferdinanda Peroutky cenzurovaly.

Prezident Zeman označil rozsudek, podle něhož se má Hrad omluvit, za důkaz amatérismu.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme