UJAK kritizuje závěry Akreditační komise. Zvažuje i žalobu

Univerzita Jana Amose Komenského (UJAK) se dnes ohradila vůči nedávné kritice od Akreditační komise. Závěry komise, která kvůli údajným nedostatkům žádá odebrání státního souhlasu škole, zástupci univerzity zpochybňují. Poukazují na údajně chybné informace, z nichž komise vycházela. Předsedkyně Akreditační komise se brání, že údaje jsou pravdivé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Univerzita Jana Amose Komenského Praha

Univerzita Jana Amose Komenského Praha | Foto: Filip Jandourek

Komise ve svých závěrech upozornila třeba na to, že každý čtvrtý absolvent bakalářského programu získal titul za neobvykle krátkou dobu nebo že zejména v oboru „speciální pedagogika a učitelství“ splnilo jen málo studentů nároky kladené na kvalitu diplomových či bakalářských prací.

Právní zástupce UJAKu František Korbel tyto závěry zpochybňuje. Podle něj vzešly z nedostatečně zjištěných faktů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výhradách UJAKu k závěrům Akreditační komise mluvil právní zástupce školy František Korbel

„V případě univerzity nedošlo k nějakému rychlostudiu. A pokud někteří absolventi absolvovali třeba za jediný rok, tak to bylo způsobeno právě tím, že si pouze dodělávali studium po předchozím studiu jiné vysoké školy,“ uvedl Korbel.

Výhrady má i vůči kritice vedení diplomových prací. „Zde stanovisko Akreditační komise nemá zákonnou oporu – nikde v zákoně o vysokých školách ani nikde jinde není stanoveno, jakou vědeckou hodnost má mít vedoucí té vědecké práce,“ dodal Korbel.

Podle něj škola neodmítá veškerou kritiku, i Akreditační komise prý může mít v některých aspektech pravdu.

„To jsou aspekty, které univerzita akceptovala a dobrovolně napravila nebo odstranila. Ale pak je tady ta druhá rovina a to jsou výhrady, které buďto nemají žádné zákonné opodstatnění, nebo dokonce byly nesprávné,“ poznamenal právník, podle nějž by se komise měla zdržet také „nepřiměřené medializace“.

„Pokud nebude nějakým způsobem zjednána náprava, tak je pochopitelné, že škola i studenti se budou právními prostředky bránit,“ dodal Korbel.

Předsedkyně komise Vladimíra Dvořáková dnes v reakci na kritiku řekla České televizi, že použité údaje o poměru studentů a učitelů či délce studia jsou pravdivé a že neví, čím by mohla UJAK argumentovat ve sporu o poškození jména školy.

„Jenom jsme řekli, že to (údaje o UJAK) může poukazovat na systémové problémy, to je vše,“ doplnila Dvořáková.

Univerzita Jana Amose Komenského Praha | Foto: Český rozhlas

ČTK, Český rozhlas, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme