Uložené tresty Ratha nepřekvapují. Soud podle něj nerozhodoval nezávisle

V kauze kolem exhejtmana Davida Ratha padly první, zatím nepravomocné rozsudky. Soudce konstatoval, že obžalovaní jsou vinni z korupce při veřejných zakázkách ve Středočeském kraji. Sám Rath, jehož případ bude projednán zvlášť, označil líčení za politický proces.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

David Rath, soud

David Rath, soud | Foto: Filip Jandourek

Manželé Kottovi dostali oba 7,5 roku vězení a jejich majetek v celkové hodnotě 40 milionů korun má propadnout státu.

Podnikatelka Ivana Salačová vyvázla s tříletou podmínkou a peněžitou pokutou jeden milion korun. Soudce ji uznal jako spolupracující obviněnou. David Rath Českému rozhlasu řekl, že takové tresty čekal.

„Soud v tomto vlastně opsal celou obžalobu se vším všudy. I s argumentací obžaloby, která se vůbec nezakládá na pravdě a která je v rozporu s mnoha důkazy včetně závěrů soudně znaleckých posudků. Čili u tohoto soudu mě to ani nepřekvapilo a dá se v podstatě říci, že jsem takovouto spravedlnost naruby očekával,“ prohlásil Rath.

Sledovali jsme ONLINE: Soud poslal manžele Kottovy na 7,5 roku do vězení

Číst článek

„Pan soudce je přímo v několika soudních sporech se mnou – o náhradu škody za nezákonnou vazbu, což konstatoval Ústavní i Vrchní soud. Navíc dostali i pokutu od Úřadu pro ochranu osobních údajů, takže tento soud bohužel nerozhodoval nezávisle, ale závisle. A navíc rozhodoval v naprostém rozporu s výpověďmi asi stovky svědků a se závěry všech znaleckých posudků,“ upozornil.

Dalších šest obviněných v této kauze dostalo tresty od podmínky až po víc než pětileté vězení. Případ Ratha a další organizátorky údajně podezřelých tendrů Lucie Novanské soud projedná zvlášť.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme