Univerzitě Jana Amose Komenského hrozí zánik. Podle Akreditační komise má málo učitelů

Soukromá Univerzita Jana Amose Komenského by mohla zaniknout. Akreditační komise navrhuje ministerstvu školství, aby rozhodlo, že ústav už nadále nemůže působit jako vysoká škola. Důvodem mají být dlouhodobé problémy. Jedním z hlavních je prý příliš mnoho přijatých studentů a málo dostatečně kvalifikovaných přednášejících. Škola s kritikou nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Politoložka Vladimíra Dvořáková

Politoložka Vladimíra Dvořáková | Foto: Noemi Fingerlandová

Aktuálně se Akreditační komise zabývala žádostí zmíněné pražské školy o prodloužení akreditace oboru speciální pedagogika-učitelství.

„My už jsme předtím zamítli reakreditaci tohoto oboru, takže k 31. 12. ta akreditace zanikla, a nyní škola požádala o možnost dát akreditaci na dostudování tohoto oborou," popisuje situaci předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková a pokračuje:

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Ranního interview byli předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková a prorektor UJAK Petr Kolář

"My jsme si k tomu vyžádali ještě některé další podklady, abychom věděli, jestli to dostudování může být zajištěno, aby opravdu zajišťovalo úplně tu nejzákladnější kvalitu toho, co má umět absolvent magisterského oboru. A tam jsme zjistili, že to zabezpečení je tak velmi špatné, že není vůbec možné dát akreditaci ani na to dostudování.“

Podle Dvořákové má univerzita tyto problémy dlouhodobě. „A ten hlavní problém vždycky je velké množství studentů, jemuž neodpovídá personální zabezpečení.“

Akreditační komise vytýká škole, že na jednoho pedagoga připadá v magisterském studiu přes 60 diplomových prací. Navíc prý učitelé nejsou dostatečně kvalifikovaní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postup ministerstva školství při rozhodování o osudu Univerzity Jana Amose Komenského přiblížila jeho mluvčí Klára Bílá

Prorektor Univerzity Jana Amose Komenského Petr Kolář s výtkami komise zásadně nesouhlasí. „My jsme dodali Akreditační komisi úplné a pravdivé informace o naší činnosti a z nich se dá velmi snadno vyčíst, jak to s těmi diplomovými pracemi je – maximum je 20 na jednoho učitele,“ oponuje Kolář.

„Myslím si, že to stanovisko Akreditační komise, které se týká speciální pedagogiky a i toho nápadu odnětí státního souhlasu, my považujeme za nestandardní a jsme přesvědčeni, že se nezakládá na pravdivých argumentech, ačkoliv ty pravdivé informace Akreditační komise má,“ tvrdí prorektor univerzity.

S vedením univerzity se sejde Chládek

Další osud pražské Univerzity Jana Amose Komenského chce zítra řešit ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Sejde se proto s vedením vysoké školy. Problémy s neprodloužením akreditace pro určitý studijní obor se v minulosti podle něj řešily tak, že univerzita měla takzvanou omezenou akreditaci.

„To znamená, že studenti, kteří studují na konkrétní škole, tak mohli dostudovat, ale škola nemohla přijímat další studenty,“ vysvětluje ministr a doplňuje:

„Teď v tuto chvíli je ohroženo 1418 studentů pedagogického směru a my jim chceme nabídnout stejný směr už z toho důvodu, že řada z nich začala studovat kvůli zákonu o pedagogických pracovnících, kdy si chtěli dodělat kvalifikaci. A my tam cítíme určitou morální spoluzodpovědnost, aby měli možnost si tu kvalifikaci doplnit.“

Další možností podle Chládka je, že studenti by své studium dokončili na jiných pedagogických fakultách.

Pokud jde o rozhodování o odejmutí oprávnění celé univerzitě, ministerstvo podle mluvčí Kláry Bílé zatím čeká, až obdrží oficiální vyjádření Akreditační komise.

„Poté se věcí bude zabývat příslušný odbor na ministerstvu školství, který také univerzitu vyzve, aby se k závěrům komise vyjádřila,“ přiblížila Bílá. Celý proces rozhodování podle ní může trvat i několik měsíců.

Univerzita Jana Amose Komenského Praha | Foto: Český rozhlas

Veronika Sedláčková, Martin Karlík, Tereza Chlubná, Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme