ÚOOZ byl úspěšný v odhalování velkých kauz, myslí si více než polovina lidí

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu byl pod vedením Roberta Šlachty úspěšný při rozkrývání velkých kauz. Myslí si to 61 procent respondentů bleskového průzkumu agentury Median pro Český rozhlas. Na 15 procent dotázaných pak považuje práci protimafiánského útvaru za neúspěšnou a 23 procent nedokáže věc posoudit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policie. Ilustrační foto.

Policie. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Za velmi nebo spíše úspěšnou považují činnost ÚOOZ častěji lidé nad 45 let (68 procent) a vysokoškoláci (73 procent). Zhruba stejně pozitivně ji hodnotí voliči ANO (78 procent) a ČSSD (73 procent).

„Nejvíce zajímavé asi je, že to sdílí voliči ČSSD i ANO. Nějaká nedostatečná komunikace třeba ze strany ČSSD může stranu u voličů teoreticky negativně ovlivnit,“ popsal sociolog Daniel Prokop z agentury Median. Kritičtější jsou pak voliči ODS a lidé, kteří k volbám nechodí.

Průzkum - Vnímaná úspěšnost ÚOOZ v odhalování velkých kauz | Foto: Český rozhlas Median

Kauzu s reorganizací policie a odchodem šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty ale detailněji sleduje jen necelá třetina dotázaných, přesně 31 procent. Právě oni v drtivé většině považují činnost útvaru za spíše nebo velmi prospěšnou a myslí si, že odhalování politických, hospodářských kauz se v minulých letech zlepšilo.

„Lze předpokládat, že mezi touto třetinou respondentů může mít kauza a její komunikace nejvyšší vliv i na důvěru stranám sporu," dodávají výzkumníci agentury Median.

Dalších 44 procent respondentů o kauze alespoň slyšelo a 25 procent dotázaných odpovědělo, že vůbec netuší, o co jde.

Průzkum - Zájem o kauzu okolo ÚOOZ a její znalost | Foto: Český rozhlas Median

Polovina respondentů bleskového průzkumu pro Český rozhlas se domnívá, že odchod šéfa ÚOOZ Šlachty negativně ovlivní vyšetřování velkých politických kauz. Zhruba třetina dotázaných má za to, že odchod Šlachty na vyšetřování nic nezmění, a 12 procent nedokáže věc posoudit.

Negativní vliv častěji předpokládají lidé nad 60 let (60 procent) a vysokoškoláci (59 procent). Mladí a lidé s nižším vzděláním na věc často nemají jasný názor.

Bleskový průzkum: Konec Šlachty zabrzdí vyšetřování velkých kauz, myslí si polovina lidí

Číst článek

„V populaci rozhodně převládá relativně pozitivní hodnocení činnosti útvaru a změny, kterou poslední roky přinesly ve vyšetřování kauz. Je relativně výrazná obava z toho, že změny budou negativně ovlivněny reorganizací a odchodem vedení ÚOOZ,“ shrnul Prokop.

Z průzkumu také vyplývá, že ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD případným podepsáním reorganizace půjde proti většině svých voličů. Negativní vliv by měl totiž odchod Šlachty spíše podle voličů ČSSD (56 procent) a ANO (59 procent).

Průzkum - Důsledky odchodu Roberta Šlachty z ÚOOZ podle těch, co o kauze aspoň slyšeli | Foto: Český rozhlas Median

Velké kauzy se vyšetřují lépe než před 10 lety, je přesvědčená víc než polovina oslovených respondentů. O změně k lepšímu v odhalování politických, hospodářských a korupčních kauz, častěji hovoří vysokoškoláci (65 procent).

„Z hlediska sporu zástupců ČSSD a ANO o reorganizaci policie je zajímavé, že nejpozitivněji změnu hodnotí právě voliči ČSSD. Stíhání kauz se zlepšilo podle 68 procent z nich,“ komentují zjištění výzkumníci agentury Median.

Průzkum - Porovnání současné činnosti ÚOOZ s dobou před 10 lety | Foto: Český rozhlas Median

Median pracoval s odpověďmi respondentů, kteří mají o chystané reorganizaci policie a s ní spojeným odchodem Šlachty alespoň nějaké informace. Průzkum provedl v pondělí a úterý, a to na reprezentativním vzorku populace starší 18 let.

Šlachta nesouhlasí se změnami

Robert Šlachta v pátek rezignoval kvůli chystanému sloučení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu sloučily a Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality pod Národní centrálu boje proti organizovanému zločinu. Na změnách se podle svých slov nechce podílet, protože s nimi nesouhlasí.

Proti kroku připraveném vedením policie v čele s policejním prezidentem Tomášem Tuhým a Zdeňkem Laubem se postavili také státní zástupci a část politické scény v čele s hnutím ANO Andreje Babiše.

Žalobci uvedli, že ze dvou trestních případů získali informace o policejní reorganizaci jako možné zástěrce pro odstranění Šlachty. Kritici se také bojí úniků informací z citlivých kauz a vadí jim rychlost změn připravovaných v tichosti.

Statistická chyba: Náhodnástatistická odchylka činí +/- 1,5 procentního bodu u postojů, které zastává 5 % respondentů až +/- 3,5 procentních bodů u postojů, které zastává 50 % respondentů.

Robert Šlachta | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme