Uprchla ze zajetí Islámského státu. Cenu Václava Havla získala jezídka Nadia Muradová

Cenu Václava Havla za lidská práva letos získala žena z jezídské komunity v severním Iráku. Nadia Muradová přežila masakr své rodiny a džihádisté z takzvaného Islámského státu ji sexuálně zotročili. Podařilo se jí ale uprchnout a loni promluvila v Radě bezpečnosti Organizace spojených národů. Cenu převzala na zasedání Parlamentního shromáždění Rady Evropy ve Štrasburku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nadia Muradová

Nadia Muradová | Foto: Fotobanka Profimedia

Nadia Muradová při přebírání ceny řekla, že kdyby byl život spravedlivý, Václav Havel by ještě žil, psal hry a zažil by šťastnější dobu, než jakou si vůbec představoval. Ona by pak byla ve své vesnici a vedla by docela obyčejný život s touhami, které mají dívky jejího věku.

V řeči také vyzvala ke zničení Islámského státu, který útočí na ženy a děti a nepřipouští svobodu vyznání či kulturní odlišnosti.

Oceněný společně s cenou dostává i 60 tisíc eur, v přepočtu tedy asi 1,6 milionu korun. Nadia Muradová chce peníze využít na podporu její kampaně proti extremismu.

Po útoku Islámského státu ztratila 18 členů rodiny

Dnes 23leté ženě se převrátil život před dvěma lety. V srpnu 2014 obklíčili její vesnici v oblasti Sindžar na severu Iráku bojovníci Islámského státu. Vtrhli tam a zabili 600 mužů a chlapců, včetně šesti bratrů Nadii. Přišla o celkem 18 členů rodiny.

Ruskému umělci Pavlenskému odebrali cenu Václava Havla. Kvůli jeho záměrům s odměnou

Číst článek

Nadia následně sloužila vojákům v Mosulu. V listopadu 2014 se jí podařilo utéct a sousedé, kteří žili vedle domu ozbrojence, jí pomohli z oblasti prchnout.

Dostala se až do německého Stuttgartu. Loni v prosinci během vystoupení v Radě bezpečnosti Organizace spojených národů popsala, co se jezídskému národu děje. Následně se stala velvyslankyní dobré vůle pro důstojnost obětí obchodování s lidmi.

Podle zprávy OSN z letošního ledna využívají radikálové Islámského státu jako otroky asi 3,5 tisíce lidí.

Cenu Václava Havla za lidská práva uděluje Rada Evropy spolu s Knihovnou Václava Havla a Nadací Charty 77 od roku 2013.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme