Uprchlická střediska v Česku začnou propouštět přes 200 Syřanů

Z českých zařízení pro uprchlíky začnou odcházet někteří běženci ze Sýrie. Jde o zhruba 230 lidí, kteří už dříve usilovali o azyl v Maďarsku. O ten teď smějí požádat v Česku. Pokud odmítnou, budu muset do sedmi dnů zemi opustit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Migranti často nechápou, proč musí čekat

Migranti často nechápou, proč musí čekat | Zdroj: Reuters

„Dnes bude propuštěno ze zařízení Bělá - Jezová 42 cizinců, z Vyšších Lhot šest a ze Zastávky u Brna tři Syřané,“ upřesnila mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Česko přestalo zajišťovat ve svých záchytných zařízeních Syřany, kteří již požádali v Maďarsku o azyl. Policisté jim nabízejí možnost požádat v ČR o azyl, a pokud ji nevyužijí, musí pokračovat ve své cestě, tedy opustit ČR.

Česko pustí dál Syřany, kteří požádali o azyl v Maďarsku

Číst článek

V záchytných zařízeních ale skončí Syřané, kteří v Maďarsku před příjezdem do ČR o azyl nepožádají.

Navíc už česká policie už nebude označovat uprchlíky nápisy fixem, což se v minulých dnech stalo terčem kritiky některých tuzemských i zahraničních organizací. Nově bude vybavena speciálními páskami na ruce, na kterých budou potřebné identifikační údaje o běžencích.

Republika se připravuje na příliv uprchlíků. V Břeclavi-Poštorné vznikl pro běžence ve střeženém policejním areálu stanový tábor. Zatím není využitý. Má kapacitu 300 míst.

Jeho vybudování vadí místním obyvatelům. Příští úterý by jim měli situaci ve veřejné diskusi vysvětlit zástupci ministerstva vnitra a cizinecké policie.

Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme