Uprchlíky zvládáme i bez armády. Velká migrační vlna nehrozí, říká Chovanec

Česko vyšle do Srbska a Makedonie pozorovatele, kteří budou monitorovat situaci kolem uprchlíků. Velká migrační vlna Česku prý zatím nehrozí. Po jednání se šéfy bezpečnostních složek to řekl ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD. V pondělí bude situaci řešit s premiérem Bohuslavem Sobotkou za ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr vnitra Milan Chovanec za ČSSD

Ministr vnitra Milan Chovanec za ČSSD | Zdroj: ČTK

„Pokud by ten migrační tok sílil v budoucnu a pokud by se nedařila ochrana vnějších hranic Evropské unie a migrační vlna by se pohybovala v částce nad 1000 lidí, k čemuž zatím nejsou žádné informace, jsme připraveni vládu požádat o pomoc armády a vězeňské služby,“ uvedl ministr Chovanec.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příliv uprchlíků Česko zvládne bez pomoci armády. Policie je jednorázově připravena na 300 uprchlíků. Podrobnosti zjistila redaktorka ČRo Věra Masopustová

V tuto chvíli se podle ministerstva vnitra nedá říci, jakou trasu uprchlíci zvolí, a jestli vůbec půjdou a v jakém počtu dál přes Českou republiku.

Speciální pozorovatele má Česko zatím jen v Maďarsku. Další experti z ministerstva vnitra odjedou o víkendu do Srbska a Makedonie.

„Chceme mít na místě své lidi, abychom nebyli odkázáni čistě na to, co nám sdělí partnerské a dejme tomu policejní sbory. Chceme tam mít krátkodobě přidělence, který s nimi bude hovořit a podávat zprávy do České republiky,“ upřesnil Chovanec.

Policie si poradí i se skupinou 300 migrantů

„Jednorázově jsme připraveni na skupinu 300 běženců. Od eskort po krátkodobou sociální péči, stravu a řízení podle zákona o pobytu na území ČR na všech krajských ředitelstvích. A následně o propuštění nebo umístění do záchytného zařízení,“ popsal první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Denní průměr zadržených uprchlíků se v Česku pohybuje okolo 50 až 60. Úřady už ale musely řešit i skupiny čítající více než 100 lidí.

Vláda je prý připravená v Jihomoravském kraji zajistit pro uprchlíky 300 míst, například v tělocvičnách. Pokud by to nestačilo, postaví hasiči stany s kapacitou dalších tří set lůžek. Stravu by běžencům zajistil krátkodobě Jihomoravský kraj.

Důsledná kontrola kamionů

K uprchlické vlně se dnes vyjádřil i premiér Bohuslav Sobotka. Česko prý nebude kvůli nálezu sedmi desítek mrtvých běženců na východě Rakouska přijímat mimořádná bezpečnostní opatření.

„Tahle tragédie ukazuje hloubku problému migrační vlny. Ukazuje také fakt, že tu jsou lidé, kteří jsou ochotni na tom vydělávat,“ řekl premiér. Proti převaděčům uprchlíků je prý nutné bojovat.

Mezi 71 mrtvými běženci v kamionu byly i děti, policie má tři podezřelé

Číst článek

„Důležitá dobrá policejní spolupráce mezi jednotlivými zeměmi: Českou republikou, a Rakouskem, Německem, Slovenskem a Maďarskem. Abychom dobře komunikovali a zaměřili se na kontrolu kamionů, které projíždějí přes hranice a přijíždějí z oblastí, kde je silný tlak migrantů,“ podotkl předseda vlády.

Vnitro a bezpečnostní složky mají připravených několik scénářů, jak situaci řešit. Připravena je i krizová varianta. Možné scénáře projedná ministr Chovanec s premiérem Bohuslavem Sobotkou v pondělí.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme