Úřad práce koupil podle NKÚ nové sídlo za 300 milionů nevýhodně a zbytečně

Úřad práce zřejmě koupil nové sídlo za 300 milionů korun nevýhodně a zbytečně. Připustila to ministryně práce Michaela Marksová z ČSSD. Na nesrovnalosti v kupní smlouvě podle serveru Česká justice upozornil zatím nezveřejněný protokol Nejvyššího kontrolního úřadu. Odvolaná ředitelka Úřadu práce Marie Bílková ale pochybení odmítá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Odvolaná generální ředitelka Úřadu práce Marie Bílková (archivní snímek)

Odvolaná generální ředitelka Úřadu práce Marie Bílková (archivní snímek) | Zdroj: ČTK

Nákup budovy na pražské Letné loni schválila přechodná vláda Jiřího Rusnoka v demisi.

Úřad práce měl za budovu na Letné zaplatit asi 300 milionů korun. Přitom prodejce, firma Alkatria, ji před tím koupila od vydavatelství Economia jen za 140 milionů. Úřad údajně nepředložil ani dostatečné zdůvodnění, proč velkou budovu potřebuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O pochybnostech o nákupu nového sídla Úřadu práce informuje Evelyna Kulíšková

Prověrka NKÚ podle České justice například ukázala, že ÚP uvedl v žádosti o evropskou dotaci, která pokrývá čtyři pětiny nákladů na koupi, nepravdivé údaje o kancelářské ploše i celkové výměře budovy.

Nejvyšší kontrolní úřad nechtěl informace před oficiálním zveřejněním potvrdit. Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová z ČSSD ale možné pochybení Úřadu práce nevyloučila.

„Celkem naše zjištění odpovídají tomu, co je ve zprávě NKÚ, pokud to tam skutečně je napsáno,“ potvrdila Marksová.

„Zprávu nemáme oficiálně k dispozici. Ale vzhledem k tomu, co se celou dobu okolo nákupu říká, tak to rozhodně nevylučuji. Jak jsme do té struktury nahlédli, tak je jasné, že tam byli nabíráni zaměstnanci bez rozmyslu jen proto, aby se tam budovalo jakési impérium,“ řekla ministryně.

Odvolaná šéka ÚP nákup hájí

Naopak podle bývalé ředitelky Úřadu práce Marie Bílkové byla kupní smlouva v pořádku a možná pochybení odmítá: „Úřad práce nakoupil budovu na základě ceny tak, jak má být stanovena podle našich právních předpisů. Ta pravidla jsou poměrně přísná.“

„Cena byla ověřována a vyplývá ze čtyř nezávislých znaleckých posudků, z nichž dva si nechal vypracovat Úřad práce a dva ministerstvo práce a sociálních věcí,“ tvrdí Bílková.

Ministryně Marksová odvolala ředitelku Bílkovou v pátek. Souvislost odvolání s výsledky šetření NKÚ však obě popírají.

ČTK, Evelyna Kulíšková, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme