ÚS odmítl stížnost muslimských obcí kvůli razii v modlitebnách, označil ji za předčasnou

Ústavní soud odmítl stížnost Ústředí muslimských obcí, která se týkala dubnového policejního zásahu v prostorách muslimských modliteben v Praze. ÚS stížnost odmítl z procesních důvodů jako nepřípustnou, protože nebyly vyčerpány všechny procesní prostředky, které stěžovateli zákon k ochraně jeho práva poskytuje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle ústavního soudce zpravodaje Vojtěcha Šimíčka se Ústředí muslimských obcí mělo se stížností obrátit na dozorujícího státního zástupce a poté případně na nadřízené státní zastupitelství.

„Ti musí vydat rozhodnutí v těchto případech, a teprve po vyčerpání těchto prostředků k ochraně svých práv bude možné podat stížnost k Ústavnímu soudu, kde bude primárně napadat rozhodnutí státních zástupců,“ vysvětluje.

Muslimové označili policejní zásah v modlitebnách za nepřiměřený a účelový. Podali proti němu stížnost také na policii, ta ji ale zamítla s tím, že nepochybila.

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu 25. dubna zasahovali v objektech Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě v Praze, kde se scházejí muslimové.

Razii provedli kvůli podezření, že se tam šířila kniha, která údajně propaguje rasistické myšlenky, antisemitismus a xenofobii.

Policisté pak obvinili pětapadesátiletého Čecha z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Podle muslimských obcí ale kniha neospravedlňuje zásah v modlitebnách.

Jakub Šídlo, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme