Úsekové měření rychlosti na D1 se odkládá, tendr napadl neúspěšný uchazeč

Úsekové radary na D1, které měly zvýšit bezpečnost dělníků v modernizovaných úsecích, zatím nebudou. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je původně plánovalo instalovat během března, výběrové řízení ale dodatečně napadl neúspěšný kandidát.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezpečnostní kamery, kamery na měření rychlosti

Bezpečnostní kamery, kamery na měření rychlosti | Foto: Filip Jandourek

ŘSD se nyní musí s námitkou vypořádat tak, jak ukládá zákon. Pokud vše půjde dobře, mohly by se podle mluvčího podniku Jana Rýdla začít radary instalovat koncem dubna.

„Pokud se neúspěšný uchazeč bude odvolávat dál, například k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, pak už bohužel nejsme garanti jakýchkoliv lhůt, kdy budeme moci systém v rámci dokončené soutěže zasmluvnit, instalovat a provozovat,“ řekl Rýdl.

V modernizovaných úsecích D1 je rychlost omezena na 80 kilometrů v hodině, zhruba polovina řidičů ji ale překračuje. Právě to je důvod, proč tam ministerstvo dopravy chce úsekové měření zavést. Důvodem je také zvýšení bezpečnosti dělníků, kteří na stavbách pracují.

Podle původního plánu se měly radary objevit nejprve mezi Ostrovačicemi a Kývalkou. Ve stejném úseku zkoušeli silničáři radar už loni, zobrazoval však pouze aktuální rychlost a registrační značku měřeného auta. Od konce března už za rychlou jízdu měly padat pokuty, to se ale zatím odkládá.

Úsekové radary na D1 | Foto: Český rozhlas

ČRo, Lenka Rezková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme