Ústavní soud vyhověl muži, který se po státu domáhá navrácení majetku zabaveného za války

Ústavní soud se zastal muže, který se domáhá navrácení domu v Mimoni na Českolipsku zabraného za druhé světové války jeho prarodičům. Ti zahynuli v koncentračním táboře v roce 1942 a jejich majetek připadl Velkoněmecké říši. Později ho zkonfiskoval Československý stát. Podle soudu byla porušena základní práva a svobody muže. Znovu by tak mělo být otevřeno dědické řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud. Ilustrační foto.

Ústavní soud. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Soud vyhověl stížnosti muže v plném rozsahu. Ten o majetku neměl nejmenší tušení a nemohl se o něj přihlásit. Udělal tak až po uplynutí všech restitučních lhůt.

Sám stěžovatel jako dítě skončil v koncentračním táboře a během druhé světové války přišel o celou rodinu. Dům v Mimoni má pro něj nejen finanční hodnotu, ale i morální.

Měl by být univerzálním dědicem. Ústavní soud tak zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem a Nejvyššího soudu, které v minulosti muži nevyhověly. Dědické řízení by tak mělo být znovu otevřeno.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme