Ústavní soud zrušil vyhlášku o plošném zákazu stánkového prodeje

Obce by neměly paušálně zakazovat na celém území prodej mimo kamenné provozovny, spíše ho mají prostřednictvím svých nařízení usměrňovat. Jde typicky o stánkový prodej. Plošný zákaz podomního a pochůzkového prodeje ovšem možný je, vyplývá z dnešního nálezu Ústavního soudu. Soud proto nálezem po stížnosti krajského úřadu částečně zrušil obecní nařízení Vojkovic na Brněnsku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farmářské trhy v Mladé Boleslavi

Farmářské trhy v Mladé Boleslavi | Foto: Jana Huzilová

Vojkovické nařízení jednak zakázalo podomní prodej, jednak stanovilo, že prodávat zboží a nabízet služby mimo kamenné provozovny, tedy například ve stáncích, lze pouze na místech, která obec později vymezí.

„Obec jakoby zmocnila samu sebe, nejpravděpodobněji právě ke stánkovému prodeji, že to učiní až v budoucnu, a to bohužel není možné. Paragraf 18 živnostenského zákona říká, že pokud obec chce přijmout tržní řád, musí v něm vymezit místa, ve kterém se bude prodávat mimo provozovnu,“ vysvětluje soudkyně Kateřina Šimáčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

ÚS zrušil část obecní vyhlášky kvůli zákazu stánkového prodeje. O verdiktu mluví soudkyně K. Šimáčková a výkonný ředitel SMO ČR Dan Jiránek

„Pro nás je nález přijatelný,“ řekl právní zástupce Vojkovic Jan Mandát. Ocenil, že zůstal v platnosti zákaz podomního prodeje.

I další obce vítají, že na svém území mohou zakázat podomní a pochůzkový prodej.

„Je to důležité rozhodnutí. My jsme se tak domnívali vždy, ale Ústavní soud to potvrdil,“ pochvaluje si výkonný ředitel Svazu měst a obcí ČR Dan Jiránek.

Podomní a pochůzkový prodej zakázalo v Česku do loňského roku přibližně 500 obcí a měst.

Snahou radnic je ochránit hlavně seniory od nekalých a často agresivních praktik prodejců, kteří jim například nutí změnu dodavatele energií nebo nabízejí předražené a zbytečné zboží.

Návrh na zrušení celého vojkovického nařízení s pravidly prodeje zboží a poskytování služeb podala ředitelka jihomoravského krajského úřadu Věra Vojáčková.

Podle vedoucího právního odboru úřadu Radomíra Zimka musí kraj kontrolovat obecní nařízení. Pokud zjistí problém, může se obrátit na soud, což učinil i v tomto případě.

Vladimír Kroc, ČTK, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme