Ústavní stížnost kvůli protičínské demonstraci podepsalo 18 senátorů

Osmnáct senátorů, hlavně z klubů KDU-ČSL a STAN, podepsalo návrh Ústavnímu soudu na zrušení části zákona o pozemních komunikacích. Na jeho základě policie uzavřela při návštěvě čínského prezidenta Hradčanské náměstí. Kvůli uzavírce se tam pak nemohla konat ohlášená manifestace proti porušování lidských práv v Číně při pražské návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti se dožadovali vstupu na Hradčanské náměstí

Demonstranti se dožadovali vstupu na Hradčanské náměstí | Foto: Filip Harzer

Jedním ze signatářů návrhu je také místopředseda senátního výboru pro lidská práva Jiří Šesták z klubu Starostů a nezávislých.

„I když byla celé odpoledne čínská delegace i představitelé České republiky na Kampě a na Hrad přijížděli přes jiný prostor, byl prostor uzavřen a de facto se omezilo ústavní právo občanů na shromažďování,“ vysvětlil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Skupina senátorů podala kvůli protičínské demonstraci stížnost k ÚS. Hostem ČRo byl jeden ze signatářů, místopředseda výboru pro lidská práva Jiří Šesták (STAN)

Napadené ustanovení podle něj umožňuje částečně nebo úplně uzavřít provoz v podstatě kdekoli a bez konkrétního důvodu.

„Problém je tam ten, že to dělá dopravní úřad a on vlastně není ten, který by stanovoval podmínky. On prostě vyhoví v celém rozsahu žádosti policie. Ta pak může tuto část zákona uplatňovat bez omezení, jak to udělala 23. března při čínské návštěvě,“ doplnil.

Ve vysílání ČRo Šesták upřesnil, že policie použila paragraf 24 zákona o pozemních komunikacích, který je ale určen k něčemu jinému.

„Ten paragraf má omezovat občany v případě nevyhnutelné nutnosti. To znamená, když hrozí bezprostřední nebezpečí, když pohyb občanů v daném místě komplikuje nějakou situaci. A má to být použito jen v nezbytné míře tak, aby se neomezovaly práva občanů, třeba na shromažďování,“ vysvětlil.

Policie podle něj ve své žádosti neuvedla ani bezpečnostní rizika. „Uvedla mezinárodní návštěvu a to není důvod, aby byl na několik dní uzavřen tak rozsáhlý prostor. A dopravní úřad přitom uvedl bezpečnostní důvody. My tedy máme pocit, že tento paragraf tím, že je příliš neurčitý, může být použit i za účelem omezování práv občanů,“ uvedl s tím, že senátoři proto žádají ÚS o zrušení paragrafu 24.

„Chceme, aby byl tento paragraf nově formulován tak, aby byly důvody, pro které je možné prostor uzavřít, přesně formulované," dodal.

Policisté v době návštěvy čínského prezidenta nevpustili na pražské Hradčanské náměstí účastníky ohlášené demonstrace. Náměstí uzavřela pro chodce i vozidla z bezpečnostních důvodů. Demonstrace se tak musela konat na jiném místě.

Organizátoři demonstrace podají správní žalobu.

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme