Na obraně zasahoval ÚOOZ, čtyři lidi policie obvinila kvůli převodům majetku

Policie vyšetřuje údajné nezákonné převody majetku ministerstva obrany. Na resortu dnes kvůli tomu zasahoval Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. Policie už v případu obvinila čtyři lidi, a to z porušení povinností při správě cizího majetku a zneužití pravomoci úřední osoby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministerstvo obrany

Ministerstvo obrany | Foto: Filip Jandourek

„Jedná se o jednu osobu z bývalého managementu státního podniku VOP CZ, dvě osoby byly zaměstnány na Ministerstvu obrany České republiky u tehdejší Agentury pro nakládání s nepotřebným majetkem a jedna osoba je příslušníkem Armády České republiky,“ přiblížila pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Policie obvinila čtyři lidi kvůli podezřelému převodu majetku ministerstva obrany. Více řekla pražská vrchní státní zástupkyně L. Bradáčová a redaktor Lidových novin O. Stratilík

Obvinění měli převádět majetek ministerstva právě prostřednictvím VOP CZ (Vojenského opravárenského podniku, pozn. red.) do vlastnictví jiných firem.

Jestli pro ně navrhne vazbu, by mohla Bradáčová rozhodnout zítra odpoledne. Vrchní státní zastupitelství v Praze si v této věci vyžádalo právo na poskytování jakýchkoli informací.

„Případ vychází z poznatků složek ministerstva obrany. Vojenská policie v současné době na případu aktivně spolupracuje s Policií České republiky. Bohužel žádné další informace nemůžeme sdělovat, protože právo poskytovat informace si vyhradilo Vrchní státní zastupitelství v Praze,“ upozornil mluvčí ministerstva obrany Petr Medek.

Exkancléř obrany Vylita mezi obviněnými není

V souvislosti s vyšetřováním zaznělo i jméno bývalého kancléře resortu obrany Jana Vylity. Policie dnes totiž zasahovala i v provozech firmy Excalibur Army, které armáda prodala údajně nepotřebný majetek, a to právě v době, kdy měl Vylita na ministerstvu obrany tyto záležitosti na starosti.

Na podezřelé okolnosti privatizace VOP CZ Šternberk upozornil už v roce 2013 Nejvyšší kontrolní úřad. Podle něho resort obrany prodal údajně nepotřebný majetek firmě Excalibur Army téměř dvakrát levněji, než byla jeho skutečná cena.

Detektivové prohledali také Vylitův dům. Vylita se vrací ze zahraničí a v nejbližších dnech chce podat vysvětlení na polici. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová serveru Aktuálně.cz potvrdila, že Vylita mezi čtyřmi obviněnými nefiguruje.

Národní bezpečnostní úřad mu nedávno odebral bezpečnostní prověrku na stupeň tajné. Mimo jiné i proto, že ve své funkci na ministerstvu údajně dělal kroky proti ekonomickým zájmům země. To ale Jan Vylita popřel. „Jednoznačně prohlašuji, že jsem se žádných takových kroků nedopustil,“ řekl.

David Černý, Simona Bartošová, Anna Jadrná, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme