V Čechách dál panují rekordní teploty, na Moravě je chladněji

Letošní Vánoce provází počasí s rekordními teplotami. Na Štědrý den je meteorologové zaznamenali na 23 ze 138 stanic, kde se počasí sleduje víc než 30 let, dnes na čtyřech místech. Teplotní maxima lze očekávat i na Štěpána, podle předpovědi bude přes den až 14 stupňů Celsia.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Venkovní teploměr

Venkovní teploměr | Foto: Fotobanka stock.xchng

Na Štědrý den ukázaly teploměry nová maxima zejména v jižních Čechách a na Vysočině, ale také v Pardubicích, Krnově na Bruntálsku nebo středočeské Čáslavi. Tam meteorologové naměřili 11,8 stupně Celsia.

Dnes rekordy až přes 14 stupňů Celsia padly v Českých Budějovicích a Českém Krumlově, Průhonicích u Prahy a Počátkách na Pelhřimovsku.

„Naopak citelně chladněji bylo na Moravě. Na místech s mlhami se teploty pohybovaly jen kolem čtyř stupňů,“ řekl českému rozhlasu meteorolog František Šopko.

Velmi teplé počasí má trvat i na Štěpána. Třeba v pražském Klementinu je pro druhý svátek vánoční rekord z roku 1997 na úrovni 12,2 stupně.

České hory jsou stále bez sněhu, lyžovat se dá jen na několika místech

Číst článek

Velmi teplo bylo podle meteorologů v Česku na Štědrý den v posledních osmi letech. „Průměrné denní teploty se v České republice pohybovaly nad normálem, vysoké byly i maximální teploty a často padaly i teplotní rekordy," uvedla Milena Ferebauerová z ČHMÚ.

Letošní průměrná štědrodenní teplota 4,1 stupně Celsia byla sice nižší než loňská 5,5 stupně, průměrné maximum 7,9 stupně bylo ale o tři desetiny nad loňským údajem.

„Celodenní mráz na Štědrý den jsme v České republice naposledy zaznamenali v roce 2007," uvedla Ferebauerová. Průměrná denní teplota tehdy byla minus 4,5 stupně Celsia.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme