V Česku chybí lůžka pro pacienty, kteří potřebují dlouhodobou intenzivní péči

Že zdraví máme jen jedno, často pochopíme až v situacích, kdy už je pozdě. Lékaři sice umí zachránit vážně zraněné po těžkých nehodách, mrtvicích nebo infarktech, zázraky ale nedokážou. Část pacientů se už domů nikdy nevrátí. Podle odhadů odborné anesteziologické společnosti stovky lidí ročně potřebují intenzivní péči u lůžka i několik let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová kardiologická jednotka intenzivní péče ve Fakultní nemocnici Olomouc

Nová kardiologická jednotka intenzivní péče ve Fakultní nemocnici Olomouc | Foto: Monika Pustovková

Zařízení, kde se starají právě o takto postižené pacienty, je ale v Česku nedostatek. Nemocní přicházejí nejčastěji z jednotek intezivní péče nebo oddělení ARO.

Dlouhodobé intenzivní ošetřování každoročně potřebuje až tři a půl tisíce Čechů. Většinou jsou po vážných úrazech, nemohou se hýbat nebo mají poškozený mozek.

Podle dat odborné lékařské společnosti je přitom v Česku jen asi třicet zařízení, která se umí o takové lidi postarat. Teď naposledy otevřela oddělení s lůžky pro deset pacientů Fakultní nemocnice v Plzni. Takovou péči má v Česku jen pět set pacientů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Měsíc na jednotce intenzivní péče nemocného vyjde na zhruba půl milionu korun nákladů.

„Trpí velmi často poruchami vyprazdňování, navíc jsou ohroženi infekcí dýchacích cest,“ popisuje problémy pacientů lékař Motolské nemocnice Jan Beroušek.

Míst je málo

Zároveň si nedokáže přestavit, že by některý z ohrožených pacientů šel do domácí péče. Rodina pacienta totiž musí být vycvičena v péči o ventilátor a umět řešit komplikace, které mohou u nemocného nastat. „Jedná se o náročnou čtyřiadvacetihodinovou péči,“ dodává Beroušek.

Podle předsedy odborné anesteziologické společnosti Karla Cvachovce je ale přesto potřeba navýšit počet lůžek pro takové pacienty. „V České republice je kapacita naprosto nedostatečná,“ říká Cvachovec.

Nové pracoviště s deseti lůžky dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče otevře od 1. září 2016 | Foto: Jana Kosová

Volná místa podle něho zbývají už jen na lůžkách resuscitačních oddělení. Pacienti tak i několik týdnů blokují lůžka, která pro ně nejsou vhodná nebo zbytečně drahá.

Například měsíc na jednotce intenzivní péče nemocného vyjde na zhruba půl milionu korun. „Na speciálních pracovištích je přitom péče až pětkrát lacinější,“ vysvětluje mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Ministerstvo chce nemocnice motivovat

Ministerstvo zdravotnictví už prý připravilo změnu pravidel pro umisťování nemocných na speciální oddělení. „Snahou je především zkrátit čekací lhůty na následnou intenzivní péči i dobu hospitalizace,“ dodává Štícha.

Od ledna by se měli pacienti na dlouhodobých ošetřováních rychleji střídat. Ministerstvo chce nemocnice finančně motivovat, aby s pacienty více pracovali. Ti by tak mohli rychleji do rehabilitačních ústavů. Stát by touto cestou navíc mohl ušetřit i několik miliard korun.

Blanka Vávrová, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme