V Česku dnes bylo až 25,8 ˚C, padaly i stoleté rekordy

Meteorologové dnes na třech stanicích v ČR naměřili teplotu vzduchu překračující hranici 25 stupňů Celsia. Vůbec nejtepleji bylo v Karviné, kde se rtuť teploměru vyšplhala na 25,8 stupně. Na některých místech dnes padla více než stoletá teplotní maxima pro 4. duben.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teplé počasí, horko, vedro, léto, teplo (ilustrační foto)

Teplé počasí, horko, vedro, léto, teplo (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Dnes teploty vystoupily většinou na 19 až 24 ˚C. Nejtepleji bylo na Ostravsku, kde byla na třech místech zaznamenána teplota 25 stupňů a vyšší. Konkrétně se jednalo o Ropice, kde bylo 25, Bohumín, kde bylo 25,1 a nejtepleji bylo v Karviné, kde bylo 25,8 ˚C,“ řekl ČRo meteorolog Českého hydrometeorologického ústavu Pavel Šimandl.

Nezvykle teplo ale bylo i na dalších místech České republiky. Na 46 stanicích s dobou pozorování více než třicet let byl zaznamenán historicky nejvyšší údaj maximální denní teploty.

Nejvyšší teplotu pro 4. duben dnes zaznamenala čtveřice stanic s více než stoletou historií měření. Například v Českých Budějovicích-Rožnově naměřili 24,1 stupně Celsia, tedy nejvíc za 132 let. Podobně tomu bylo i Opavě-Oticích, kde dnes stanovili nové maximum za 135 let historie měření.

Ve Zlínském kraji bylo nejtepleji ve Valašském Meziříčí, kde meteorologové naměřili 24,1 stupně Celsia. Překonán tak byl o 2,3 stupně Celsia nižší rekord z roku 1998.

Ve Vsetíně a ve Vizovicích padl teplotní rekord z roku 1976, kdy bylo na obou místech tehdy naměřeno 22,9 stupně Celsia. Dnes ve Vsetíně naměřili 23,8 a ve Vizovicích 23,4 stupně.

Podle předpovědi by v úterý mohlo být ještě o něco tepleji. Tím ale slunečné počasí skončí a od středy se zřejmě ochladí.

ČTK, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme