V Česku je asi čtvrt milionu nemovitostí, u kterých není jasný majitel

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových shání majitele skoro čtvrt milionu nemovitostí. Přesně u 240 tisíc pozemků, domů nebo třeba garáži v Česku je alespoň jeden z vlastníků neznámý. Nejvíc parcel s nevyjasněným vlastnictvím je v Jihomoravském a Středočeském kraji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domov.jpg

domov.jpg | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

„Náš úřad například kontaktoval 70letou paní, jejíž jméno figurovalo u pozemku o rozloze zhruba 0,6 hektarů v okrese Kladno, s žádostí, aby doplnila v katastru nemovitostí údaje o své osobě,“ popsal Radek Ležatka z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

„Bylo zjištěno, že jí rodiče darovali pozemek jako pětileté a ona sama o tom neměla ponětí," doplnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových shání majitele skoro čtvrt milionu nemovitostí

Seznam nemovitostí bez vlastníka zveřejnil úřad na začátku roku 2014. Od té doby se dohledalo skoro 1400 majitelů.

„Zatím jsme začali prošetřovat více než 18 tisíc případů, téměř 8 tisíc jsme dokončili. Zhruba v polovině případů byl podán podnět k zahájení dědického řízení. To znamená, že vlastník již nežije,“ shrnul dosavadní výsledky pátrání Ležatka. V osmi stovkách případů se prý vlastník přihlásil sám, dalších 500 majitelů dohledali úředníci. Zhruba v tisíci případů zjistili, že vlastníkem je přímo stát.

Nemovitosti s otazníkem patří i slavným

Mezi majiteli, které se podařilo najít, jsou i známé osobnosti.

„Při pátrání po neznámých vlastnících se podařilo odhalit například nemovitosti Leo Poppera, otce spisovatele Oty Pavla, sochaře Albína Poláška, tvůrce známé sochy boha Radegasta na hoře Radhošť. Dále jsme dohledali pozemky mnoha židovských obětí nacismu nebo pozemky zřejmě patřící slovenským příbuzným prezidenta T. G. Masaryka," uvedl Ležatka.

Pozemků a nemovitostí s nejasným vlastnictvím je v Česku na 240 tisíc. Majitelé se o svá práva musí přihlásit do konce roku 2023. Pak nemovitost nebo její část (pokud je vlastníků více) propadnou státu. Platí to i v případě, že se nepodaří věrohodně dokázat, komu dům nebo pozemek skutečně patří.

Lidé, kteří si nejsou jistí, zda jim náhodou nepatří dům nebo pozemek, by si měli najít stránky Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

„Prvním krokem je podívat se internetové stránky, kde je zveřejněn seznam. Pokud tam najdou svoje jméno nebo příbuzného, mohou se obrátit na jednu z našich 56 poboček. Kolegové jim poradí, co vše mají udělat, jaké dokumenty mají doložit,“ radí Radek Ležatka.

Může jít o kupní smlouvu, rozhodnutí o dědickém řízení nebo třeba o informace z archivů nebo matrik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak dohledat majetek, prozradil v Ranním interview Radek Ležatka z Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových

„Je potřeba shromáždit veškeré doklady, které svědčí o vlastnictví nemovitosti. Základem pro zápis vlastnictví jsou jednoznačné listiny, tedy například rodné listy, oddací, úmrtní listy,“ popsal Ležatka.

Ve zhruba 90 procentech případů se lidem zatím vlastnictví prokázat nepodařilo, šlo například jen o shodu příjmení. Na seznamu nemovitostí s nevyjasněným vlastnictvím je nejvíc orné půdy, zabírá podobnou rozlohu jako polovina Prahy.

„Ve Fryštáku je pozemek s výměrou cca 267 hektarů. Spoluvlastnický podíl má 80 občanů a společností. Z toho pouze jedna není identifikovatelná, zbývajících 89 spoluvlastníků na pozemku hospodaří,“ popisuje vedoucí odboru správy majetku Miloslav Kasala z fryštácké radnice, jak takový případ vypadá v praxi.

Ostatní majitele tato nepříjemnost neomezuje. „Spoluvlastníci si mohou svoje podíly prodat,“ vysvětluje ředitelka zlínského Katastrálního úřadu Jiřina Huňková. Měli by se ale snažit o to, aby bylo vlastnictví v pořádku. Znamená to najít neznámého vlastníka nebo jeho dědice.

Ovocné sady i chmelnice

„Nejčastěji jde o stavby k bydlení, je tam ale také velké množství garáží, rodinných domů, zemědělských staveb. Problémy s vyjasněním majitele má dokonce i jeden jez,“ vysvětlil Jan Cibulka z týmu datových žurnalistů Českého rozhlasu.

„Pak jsou to i lesní pozemky, těch je přibližně o rozloze 16 tisíc fotbalových hřišť. Ale jsou tady i ovocné sady, travní porosty, vinice, vodní plochy nebo chmelnice. Pozemky s největší výměrou jsou evidované například ve Vizovicích nebo v Broumově, většinou se jedná o lesní pozemky," dodal Cibulka.

Pokud se o skoro čtvrt milionu nemovitostí s nevyjasněnými vlastnickými vztahy nepřihlásí všichni majitelé do konce roku 2023, podíly nedohledaných vlastníků propadnou státu.

V následující mapě můžete prozkoumat, kde všude se nachází pozemky a nemovitosti s nevyjasněnými vlastnickými vztahy. V mapě jsou zobrazeny jenom ty oblasti, u nichž má Česko hotovou digitální katastrální mapu (podrobnosti naleznete na webu katastru). Pro přesné vyhledávání mezi pozemky pak použijte oficiální evidenci Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme