V Česku je jen šest ruských motorkářů, někteří z nich dorazí do Prahy

V České republice jsou ruští motorkáři. Do země přicestovali z Mnichova přes Šumavu a dnes je čeká návštěva Prahy. Už v úterý položili věnce u památníku pěti armád u jihočeských Vitějovic. Dnes se chystají k památníku rudoarmějců na Olšanské hřbitovy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ruští motorkáři z klubu Noční vlci

Ruští motorkáři z klubu Noční vlci | Zdroj: Reuters

Včera přijelo do České republiky šest motorkářů. Dva z nich by měli být údajně Noční vlci.

„Jsou to všichni členové svazu ruských motorkářů. Je to velký svaz, do kterého patří i klub motorkářů Noční vlci. Někteří z nich by dnes měli být v Praze,“ potvrzuje náčelnice oddílu kulturně-folklorní služby Všekozáckého svazu Českých zemí a Slovenska Irena Vladimírovna Dzjubová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ruští motorkáři se připojili k pietním akcím v Česku, které pořádá Všekozácký svaz Českých zemí a Slovenska. Mluví o nich Irena Dzjubová

Všekozácký svaz jízdu ruských motorkářů neorganizuje. Motorkáři se pouze účastní dlouho naplánovaných pietních akcí svazu.

„V korespondenci, která probíhala od půlky března, jsme byli kontaktováni motorkáři o nějakou podporu. Řekli jsme, že tu máme svoje akce a oni naše pozvání s radostí přijali,“ vysvětluje Dzjubová.

Noční vlci ve Vídni u pomníku na Schwarzenberském náměstí | Foto: Reuters

Podle ní motorkáři reagují na komplikace evropských úřadů tak, jak přicházejí:

„Podrobují se všem kontrolám, kterým jsou vystaveni. Vědí, že příslušníci jakýchkoli orgánů, kteří jsou k tomu příslušní, dělají jenom svoji práci. Jaké to bude mít pokračování, je další věc. To není otázka na nás.“

Spanilou jízdu sledují ruská média

Deník Izvěstija dnes píše o tom, že klub Noční vlci podá žalobu u soudu v Německu na postup úřadů - ohradí se proti anulování víz některým svým členům.

Z Moskvy motorkáři vyrazili 25. dubna, Polsko jim například vjezd do země s poukazem na nedostatek potřebných informací zakázalo, což vyvolalo protest Moskvy. Část ze skupiny se ale do Polska dostala. Několik ruských motorkářů přes své hranice nepustila ani Litva. Několik ruských motorkářů během cesty navštívilo bývalý německý koncentrační tábor v Osvětimi a v Katyni uctili památku polských důstojníků zavražděných v roce 1940 na rozkaz Josifa Stalina členy sovětské tajné policie NKVD i sovětských vojáků. Zastavili se také u bratislavského památníku Slavín nebo vídeňského pomníku na Schwarzenberském náměstí.

O cestě Nočních vlků informuje i ruská státní televize, na webu vesti.ru cituje agenturu RIA Novosti. Podle ní už šest členů klubu Nočních vlků přijelo do Prahy včera večer a údajně také stihli položit květiny k památníku padlých sovětských vojáků v jihočeských Prachaticích.

Toto jihočeské město přitom osvobodila americká armáda. „V Prachaticích jsme se zastavili pouze na oběd, pietní akce byla u památníku setkání armád ve Vitějovicích,“ upřesňuje Dzjubová.

Podle ní veřejnost přijímala příjezd motorkářů pozitivně: „A to nejenom v České republice. Většinou je vítali jejich kolegové bikeři, kteří se k nim v hojném počtu připojují na území toho daného státu. Kdo jak má volno, jede s nimi.“

Obavy před cestou

Ještě než motorkáři vyjeli z Ruska, předcházely jejich cestu obavy.

V Polsku a Německu se úřady bály hlavně skupiny motorkářů, která si říká Noční vlci.

Ta se považuje za jakousi osobní stráž prezidenta Vladimira Putina. Ten se s nimi přátelí - někdy s nimi vyjede na motorce a přijímá je v Kremlu.

Některá ruská média označují Noční vlky za radikální nacionalisty, kteří vyznávají agresivní formu pravoslavné víry.

Motorkáři z klubu Noční vlci dorazili 2. května na bratislavský Slavín, kde je krojované dívky po slovanském zvyku uvítaly chlebem a solí | Foto: ČTK

V Polsku se proti nim chystaly protesty, úřady označily průjezd kolony motorkářů za provokaci, a proto ho zakázaly.

Německo zrušilo několika motorkářům víza do zemí schengenského prostoru, řada jezdců na východní polské hranici skutečně skončila. Asi 200 jich projelo do Polska ze severu z ruské Kaliningradské oblasti.

Česko k žádným zákazům nesáhlo. Podle ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka z ČSSD není důvod zakročit proti někomu, kdo neporuší české zákony.

Pavel Novák, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme