V Česku od ledna rekordně přibylo pacientů, kteří onemocněli virem HIV

V Česku rok od roku přibývá lidí, kteří onemocní virem HIV. Potvrzuje to zatím nejnovější statistika Státního zdravotního ústavu. Od ledna do konce března testy odhalily nákazu u 95 lidí. Z toho v únoru lékaři evidovali 36 případů, což je vůbec největší měsíční nárůst od začátku sledování infekce v roce 1985.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Injekce, injekční stříkačka, test krve (ilustrační foto)

Injekce, injekční stříkačka, test krve (ilustrační foto) | Foto: tOrange.us, CC BY 4.0

Národní referenční laboratoř pro HIV/AIDS Státního zdravotního ústavu loni upozornila, že v posledních 13 letech je v ČR zaznamenáván výrazný nárůst výskytu infekce HIV.

V roce 2002 bylo u občanů ČR a cizinců s dlouhodobým pobytem (rezidentů) nově zjištěno 50 případů infekce HIV, v letech 2013 a 2014 to bylo již 235 a 232 případů. Zatím nejvíc nakažených virem HIV lékaři zaznamenali loni, a to 266 případů.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku přibývá lidí, kteří onemocní virem HIV. O příčinách mluvil Ladislav Machala z AIDS centra pražské Nemocnice Na Bulovce

Vzhledem k posledním statistikám, ale může být letošek ještě horší. Letos v lednu přibylo 29 nových pacientů, což je stejný počet jako za první čtvrtletí roku 2007. V únoru už laboratoř evidovala 36 a v březnu 30 nových případů. Celkově jde za první čtvrtletí tedy o 95 nových pacientů, z toho je 90 mužů a pět žen.

„Myslím si, že se ti, kterých se to týká, kteří se rizikově chovají, přestali v posledních letech bát,“ naznačuje Ladislav Machala z AIDS centra pražské Nemocnice Na Bulovce, proč stoupá počet nakažených virem HIV.

Strach z nemoci opadá podle něj i kvůli moderní léčbě a také k tomu částečně přispěl i ústup kampaní. „Počátkem devadesátých let se o této problematice hodně hovořilo v médiích, potom nastal velký odliv finančních prostředků a v posledních několika letech jsme o tom mnoho neslyšeli,“ vysvětlil.

Situace se ale podle něj opět lepší. „Peníze se našly, byl jsem před pár dny na meziresortní komisi na ministerstvu zdravotnictví a dotace, které jsou určeny na preventivní programy, se opět začaly zvyšovat,“ přiblížil.

HIV a AIDS | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme