V Česku opět padaly teplotní rekordy, v Brandýse bylo 38,4 stupně

V Česku dnes opět padaly teplotní rekordy, v Brandýse nad Labem bylo 38,4 stupně. Na řadě dalších míst rtuť stoupla nad 37 stupňů. Oznámil to Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Teplotní rekordy padly na více než polovině ze 138 meteorologických stanic v republice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pitný režim

Pitný režim | Foto: Fotobanka stock.xchng

ČHMÚ dnes varoval, že teploty vystoupají k 37 stupňům, Brandýs nad Labem v okrese Praha-východ tuto hodnotu výrazně přesáhl. Teplota 38,4 stupně překonala téměř 60 let starý brandýský rekord, který činil 37,2 stupně.

Také na řadě dalších meteorologických stanic padaly rekordy. Například v Poděbradech na Nymbursku naměřili 37,5 stupně, o desetinu nad dosavadním rekordem z roku 1957. V Plzni-Bolevci bylo také 37,5, což o stupeň překonalo rekord z roku 1999. Dobřichovice v Praze-západ měly dnes zatím nejvíce 37,6 stupně, předchozí rekord z roku 1999 činil 37,2 stupně.

Teplota se dostala na rekordní hodnoty také v novější meteorologické stanici v pražském Klementinu, která měří teploty 21 let. Meteorologové tam zaznamenali 35,4 stupně Celsia, zatímco dřívější rekord z roku 1999 činil jen 35 stupňů. Rekord ze staré stanice v Klementinu, která sleduje počasí již od konce 18. století, podle ČHMÚ dnes pravděpodobně překonán nebude.

Absolutní teplotní rekord byl v Česku zaznamenán 20. srpna 2012 v Dobřichovicích, a to 40,4 stupně Celsia.

Teplotní rekordy zaznamenal ČHMÚ již v pátek a sobotu, ale teploty byly nižší než dnes. V sobotu bylo nejtepleji v Doksanech na Litoměřicku, kde rtuť teploměru vystoupala na 36,5 stupně Celsia.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme