V Česku přibývá účelových sňatků s cizinci, hlavně ze severu Afriky

Znají se sotva pár týdnů, mluví jinou řečí a je mezi nimi výrazný věkový rozdíl. Přesto se vezmou. Právě takový scénář zná stále víc Češek. Mladíci ze severu Afriky, Egypta, Alžírska nebo Tuniska, se jim na dovolené dvoří. Často ale s jediným cílem - dostat se díky sňatku do Evropy. Na vzrůstající počet účelových manželství upozorňuje cizinecká policie. Varuje zamilované ženy, že z románku od moře se rychle může stát noční můra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatba, manželství, nevěsta, ženich (ilustrační foto)

Svatba, manželství, nevěsta, ženich (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

„Ahoj holky. Chci vám tady přidat dalšího. Kamarádi mu říkali Sousou a v létě pracoval v hotelu Safa. Slibuje lásku, svatbu, ale chce jen peníze a dostat se z Tuniska pryč," píše jedna z mnoha zklamaných českých turistek v internetové diskuzi „Black list Tunisko“.

Ženy se tam navzájem varují před špatnými zkušenostmi z dovolené. Přesto stále více Češek na účelový vztah nebo dokonce svatbu kývne. Výrazný nárůst sleduje cizinecká policie už od loňského podzimu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Účelových sňatků Češek s cizinci přibývá. Policie varuje turistky na dovolené hlavně před mladíky ze severu Afriky

„Turistky, které navštěvují především Tunisko, Alžír anebo Egypt, se vracejí s tím, že tam získaly vážnou známost a chtějí se vdát s tím, že budou žít na území České republiky. Výrazné procento těchto manželství neplní svou úlohu a manžel se z území České republiky vytratí,“ potvrzuje šéf analytického oddělení cizinecké policie Vladimír Takáč.

„Letos evidujeme 20 takových případů, kdy byly zahájeny úkony v trestním řízení. A dále 18 až 20 případů měsíčně, kdy je podána žádost o prověrku těchto žadatelů," doplňuje Takáč.

Podle jeho kolegy Huberta Langa z cizinecké policie může za rostoucí počet účelových sňatků destabilizace oblasti severní Afriky.

Sňatek, vízum a odjezd na západ

Arabští muži se nejčastěji zaměřují na dívky čerstvě zklamané láskou nebo naopak na starší Evropanky. Praktiky mladíků ze severu Afriky v e-mailu podrobněji popsal i Ladislav Hireš z české ambasády v Tunisku.

„Animátoři ve věku mezi 20 a 30 lety při hotelech tvoří často jakési uzavřené kvazikriminální skupiny, které si vyměňují různé pochybné triky. Láska na první pohled, předání bezcenného 'rodinného šperku' a podobně. Nezřídka jsou již mladí chlapci připravováni na 'kariéru' takzvaného beznessera, zpravidla pod vedením někoho staršího," píše Hireš.

Přehrát

00:00 / 00:00

O účelových sňatcích kvůli pobytu v EU mluvil Hubert Lang z cizinecké policie

„V České republice se začíná výrazně měnit chování manžela. Se ženou často přestává komunikovat, dochází i k fyzickému napadání. Musíme si uvědomit, že jsou to lidé, kteří pocházejí z jiného sociálně-kulturního prostředí. Manžel nezná jazyk, je velice těžko zaměstnatelný, celou domácnost táhne žena sama,“ říká Lang.

Jakmile muži po sňatku získají vízum, zpravidla své novomanželky opustí a cestují dále na západ Evropy. Tam si běžně přivedou svoji původní manželku s celou rodinou. Zamilované Češky přesto často své manžely brání.

„Přestože třeba spolu nežijí v jednom místě bydliště, přesto ty ženy uvádějí, že se vidí jednou za měsíc a že jim to úplně stačí. Kromě výpovědí nemáme žádné prostředky, jak to prokázat," říká Vladimír Takáč.

Uvařit knedlíky je jednodušší než překonat úřady, zjistila Íránka vdaná za Čecha

Číst článek

Pravdu ženy většinou přiznají, až když je manželé na útěku přivedou do problémů - třeba je zadluží. O něco úspěšnější je policie v případech, kdy ženám nejde o lásku, ale o peníze.

Za fingovaný sňatek až 50 tisíc

„Ty ženy jsou z takzvaných sociálně slabých komunit. Dostanou nějaký obnos, 30 až 50 tisíc, jinak žijí ze sociálních dávek. Tam zamlčí tu skutečnost, že se provdaly, a pak je to spojeno s trestním stíháním za zneužití těch sociálních dávek, za podvod," přibližuje Vladimír Takáč z cizinecké policie.

Takové ženy se s cizinci většinou neseznamují samy. Třeba před čtyřmi lety rozbili detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu česko-nigerijský gang.

Jedenáctičlenná skupina, kterou z Prahy řídil třiapadesátiletý Nigerijec, údajně domluvila nejméně 27 fingovaných sňatků. Podle kriminalistů si tak přišla na několik milionů korun.

Evelyna Kulíšková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme