V Česku se chystá další fáze digitalizace, televizní přijímače se ale zatím měnit nebudou

Zhruba za čtyři roky si lidé budou muset kupovat nové televize, nebo set top boxy. V Česku se totiž připravuje další fáze digitalizace, bude se přecházet na vysílací standard DVB-T2. Stávající druh vysílání skončí okolo roku 2020, konkrétní podobu změn ale musí nejprve schválit vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tv, dítě, televize (ilustrační foto)

Tv, dítě, televize (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Hlavně mladí lidé se zájmem o elektroniku se už začínají prodejců ptát na nový druh vysílání. Zhruba za čtyři roky totiž skončí stávající vysílací standard DVB-T a nahradí ho nový DVB-T2.

„Přechází se na něj proto, že se bude uvolňovat část pásma pro televizní vysílání, které budou využívat mobilní operátoři,“ vysvětlil Jan Potůček z agentury Taktiq Communications.

Přehrát

00:00 / 00:00

Další fáze digitalizace by v Česku mohla začít zhruba za čtyři roky, přechodem na DVB-T2 standard

Existují dvě možnosti, jak budou moci lidé přijímat nové vysílání. Můžou si koupit jinou televizi, nebo pořídit jiný set top box. Ani koupě přijímače s označením DVB-T2 ale ještě neznamená, že divák signál naladí.

Jsou totiž dva různé typy takzvaných kodeků a o tom, který se použije, ještě není definitivně rozhodnuto.

„Zatím bych divákům nedoporučoval kupovat televizor s DVB-T2 tunerem, protože není jisté, který z těch dvou kodeků bude pro vysílání v České republice použit. Ve chvíli, kdy to bude jasné a schválené, tak by stát měl rozjet informační kampaň, kde to bude sděleno,“ dodal Jan Potůček.

Blíží se start digitální televize DVB-T2. Co proces přinese, vysvětlí odborná konference

Číst článek

Výměna přístrojů se ale nebude týkat všech, nebude nutná v domácnostech, které mají kabelovou televizi nebo satelit. Víc je ale těch, kteří přijímají terestrické, neboli pozemní vysílání. V České republice je to okolo šedesáti procent obyvatel.

Přehrát

00:00 / 00:00

V Česku se chystá další fáze digitalizace. O změně mluvil Jan Potůček z agentury Taktiq Communications

Vysílání ve standardu DVB-T2 nabídne divákům lepší obraz a víc televizních kanálů. „Umožní také šířit větší množství kanálů v HD kvalitě, což diváci hodně chtějí. V budoucnu budou moci vysílat i programy v Ultra HD kvalitě, což se vyplatí hlavně u větších obrazovek,“ dodal Potůček.

Filip Matys z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu řekl, že o konečné podobě další fáze digitalizace bude rozhodnuto zřejmě ještě letos.

Aby měli lidé dostatek času na koupi nových televizí nebo set top boxů, budou nějakou dobu souběžně fungovat oba druhy vysílání.

„V letošním roce budou spuštěny dvě přechodné sítě, které do konce příštího roku budou celoplošné. Diváci pak budou mít zhruba tři až čtyři roky na to, aby si koupili nové přijímače a přešli na nový systém vysílání. Nejpozději v únoru 2021 se budou vypínat současné sítě DVB-T,“ uzavřel Jan Potůček.

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme