V jižních Čechách a na Vysočině hrozí velmi silné bouřky a kroupy

Na jihu Čech a na Vysočině udeřily silné bouřky, které se budou přesunovat na Moravu. Podle radarových odrazů se v bouřkách vyskytují kroupy s pravděpodobností vyšší než 80 procent, uvádí na webu ČHMÚ. Srážkové úhrny pak dosahují až 30 milimetrů za hodinu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Blesk (ilustrační foto)

Blesk (ilustrační foto) | Foto: Jiří Kouřil

„V oblastech zasažených přívalovými srážkami lze očekávat rychlý odtok vody ze svahů, rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů a podemletí komunikací,“ varuje ČHMÚ.

Rychlost větru pak může v nárazech dosahovat i kolem 70 kilometrů v hodině, lidé by proto měli zajistit okna, dveře a upevnit volně položené předměty, jako třeba zahradní nábytek.

Výstraha platí do dnešních 16.30 pro Jihočeský a Jihomoravský kraj a Vysočinu.

Do konce týdne by se kroupy vrátit neměly

Silné bouřky s přívalovými srážkami a kroupami by se nám už od zítřka měly podle meteorologa Jaroslava Rosy vyhnout.

„Podle aktuálních modelových výstupů atmosféry neočekáváme do konce týdne na našem území žádné bouřky s extrémními jevy, jako jsou přívalové srážky a kroupy,“ řekl Rosa Českému rozhlasu.

„V úterý a ve středu bude pěkné a slunné počasí, až teprve ve středu večer na západě a severozápadě Čech při zvětšené oblačnosti budou přeháňky, ojediněle bouřky.“ Odpolední teploty se po oba dny budou pohybovat mezi 23 až 28 stupni.

„Ve čtvrtek se nám počasí přechodně zhorší a bude oblačno až polojasno, místy s přeháňkami nebo bouřkami. V pátek a v sobotu bude většinou polojasno až oblačno a ojediněle s přeháňkami,“ dodal meteorolog.

mta, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme