V kauze H-Systemu se objevily nové důkazy, soud byl odročen na leden

Podvedení klienti H-Systemu ani po dnešku nevědí, zda budou moct zůstat ve svých bytech v Horoměřicích. Soudkyně totiž kauzu možného vystěhování klientů odložila. Advokátka konkurzního správce na poslední chvíli předložila další důkazy, se kterými se musí soud a žalovaná strana seznámit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Před pražským městským soudem se sešly desítky podvedených klientů H-Systemu

Před pražským městským soudem se sešly desítky podvedených klientů H-Systemu | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

Další odročení případu překvapilo nejen asi šedesátku rodin, kterých by se vyklizení domů v Horoměřicích u Prahy mohlo týkat. Klienti si před 15 lety byty sami dostavěli.

Přístup právničky konkurzního správce Jany Mrázové kritizovala i soudkyně Nataša Reichlová, která už dnes chtěla vynést rozsudek. Advokátka podle ní měla čas na předložení důkazů už od srpna.

„Toto jsou důkazní listiny, které jsou tak staré, že jste k nim určitě nepřišla včera,“ řekla soudkyně advokátce Mrázové.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kauza kolem vystěhování klientů H-Systemu pokračuje, u soudu se objevily nové důkazy. Hlavní líčení sledovala reportérka Veronika Hlaváčová

Soudkyně v této souvislosti přímo mluvila i o maření soudního líčení. „Soud má za to, že toto jednání víceméně maří, když do spisu zakládá a předkládá důkazní listiny, se kterými se soud musí důkladně seznámit,“ poznamenala.

Soud tak bude pokračovat v lednu. Konkurzní správce chce rodiny z bytů vystěhovat a nemovitosti prodat. Výnos se má pak rozpočítat mezi všechny podvedené klienty H-Systemu.

Chyboval konkurzní správce?

Klienti, jimž hrozí vystěhování, se u soudu hájí tím, že dostavění domů jim povolil někdejší konkurzní správce Karel Kudláček. Ten to v srpnu u soudu potvrdil. Jeden z nových důkazů se ale týká nařízení, podle kterého souhlas dávat neměl.

Společnost H-System uzavřela v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim roku 1997 ale firma zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Stovky podvedených klientů zatím získaly zpět jen necelých 7 procent vložených peněz.

Hlavní organizátor jednoho z největších podvodů novodobé české historie Petr Smetka si dál odpykává za vytunelování H-Systemu 12letý trest.

Vedle něj soud stíhal také tři manažery - Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmu. Na ně se ale vztahovala loňská amnestie.

mta, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme