V kauze Via Chem Group je obviněn i brněnský státní zástupce Roman Skopal

Hledaný podnikatel Petr Sisák se chce do konce týdne sám přihlásit na policii. Serveru Aktuálně.cz to řekla jeho advokátka. Sisáka se detektivové snaží zadržet už od páteční razie v chemičce Spolchemie a na českobudějovickém soudu. Podezírají ho z machinací při insolvencích. Mezi obviněnými v kauze má být podle České televize i brněnský státní zástupce Roman Skopal.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zásah protikorupční policie (archivní foto)

Zásah protikorupční policie (archivní foto) | Foto: Filip Jandourek

Petr Sisák ovládá severočeskou chemičku Spolchemie. Spojovaný je i se společností Via Chem Group, která dluží dvě miliardy a je v konkurzu. Podle policie jím měl podnikatel manipulovat.

Sisákova advokátka Kateřina Buďveselová serveru Aktuálně.cz řekla, že podnikatel je na plánované služební cestě. Do konce týdne se ale údajně dostaví na policii. Český rozhlas advokátku v kanceláři nezastihl.

Podle serveru se chce policii přihlásit i advokát Ivo Hala, tedy druhý muž, kterého se policie snaží od pátku zadržet.

Hrozba zproštění funkce

Ve vazbě už jsou kvůli kauze čtyři lidé. Obviněných je zatím celkem 12, další dvě obálky s obviněním jsou ale na cestě. Česká televize uvedla, že mezi obviněnými má být také brněnský státní zástupce Roman Skopal.

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) to zatím nepotvrdilo. Skopalovi by v takovém případě hrozilo, že o místo přijde.

„Obecně mohu říci, že postup by byl takový, že prioritně nadřízený státní zástupce, tedy vedoucí státní zástupce daného státního zastupitelství, by měl zvážit, pokud se tato informace ukáže jako pravdivá, podání návrhu na zproštění z funkce,“ popsal mluvčí NSZ Petr Malý.

Vedení policie prověří, jestli předem neunikly informace o razii ve Spolchemii

Číst článek

Dodal, že o návrhu by následně rozhodoval ministr spravedlnosti.

Skopalova nadřízená, šéfka Městského státního zastupitelství v Brně Kateřina Jirásková řekla, že musí počkat, až bude rozhodnutí o zahájení trestního stíhání pravomocné.

Roman Skopal v rozhovoru pro Lidové noviny tvrdí, že jeho role v kauze byla pouze okrajová a že s případem miliardových insolvenčních podvodů nemá nic společného.

Podle informací České televize jsou mezi obviněnými v kauze i advokáti Milan Kučeřík a Petr Kovařík, který je společníkem Ivo Haly v advokátní kanceláři, dále pak také insolvenční správkyně v kauze Via Chem Vladimíra Jechová-Vápeníková a podnikatel Tomáš Machotka.

Policie obviněné podezírá, že manipulovali s insolvenčním řízením, poškodili věřitele a ovlivňovali soudce.

Blanka Černá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme