V Kladně zakázali reklamní stojan TOP 09. Kvůli bezpečnostní hrozbě

Kladenská radnice zakázala TOP 09 umístit ve městě reklamní stojan. Důvodem je prý obava, že by do něj někdo mohl schovat bombu. Takové stojany se přitom běžně používají po celé republice. Třeba v centru Prahy jich je několik. O sporu spojeném s krajskými volbami na Kladensku informoval deník Právo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kladenská radnice

Kladenská radnice | Foto: Petr Kološ

„My jsme tam měli stojan, který máme v desítkách měst po republice, a přišel nám naprosto nehorázný dopis z kladenského magistrátu, který říká, že nám zakazují, aby tam konstrukce byla kvůli ochraně měkkých cílů,“ řekla deníku Právo místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

Magistrát zákaz vysvětluje tím, že reklamní trojhran může sloužit k umístění nebezpečných předmětů nebo zařízení, která ohrožují bezpečnost obyvatelstva na místech s vysokou koncentrací osob. V případě nebezpečí by podle magistrátu zároveň mohl být překážkou při úniku.

Podobné stojany přitom stojí i na frekventovanějších místech, jako je třeba pražská I. P. Pavlova nebo prostranství před sněmovnou na Malostranském náměstí, píše Právo.

TOP 09 podle deníku naznačuje, že zákaz vnímá jako šikanu. Proti rozhodnutí magistrátu se plánuje odvolat, jeden z krajských kandidátů za TOP 09 Petr Soudek se ale obává, že než magistrát zareaguje, bude po volbách.

Mluvčí magistrátu Ladislav Pavlík odmítá, že by zákaz měl spojitost s politickým bojem v kraji. Podle něj platí pro všechny strany a riziková místa byla vytipovaná pracovní skupinou pro měkké cíle.

Soudek tvrdí, že zákaz stojanů není jediný krok proti kampani TOP 09 v Kladně. Magistrát měl prý problém i s peticí Stop hazardu v Kladně, kterou Soudek iniciuje.

V rámci páteční akce v Kladně se prý snažili sbírat podpisy k petici, policie je ale vykázala s tím, že ve stolku, který používají, se může vyskytovat bomba, sdělil deníku Soudek.

I proti tomu se ale magistrát brání. Opatření udělal podle mluvčího kvůli tomu, že se jednalo o jednu z největších akcí v Kladně.

„Podpisy se sbíraly v pátek a v sobotu. Organizátory petic jsme upozornili podle zákona o shromažďování, že jim nikdo nebrání v petičním právu, ale pokud chtějí sbírat podpisy, musí to dělat mimo prostor, který je vymezený pro akci. Protože v první řadě je třeba zajistit bezpečný průběh akce,“ uvedl pro Právo Pavlík.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme