Českem projede v létě černé trojkolo. Na cestu ho vypraví Radiožurnál a Světluška

Jestli občas osedláte bicykl, tak si letos můžete zajezdit s Českým rozhlasem, a hlavně se Světluškou. Celé prázdniny totiž bude Česko brázdit zvláštní peloton, v jehož čele pojede černě natřené trojkolo. Za řídítky bude sedět pilot, jako druhý rozhlasový reportér nebo moderátor a na třetím sedadle pojede nevidomý cyklista. Akce představí projekt Světluška.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jedeme pro Světlušku

Jedeme pro Světlušku | Foto: Jan Němeček

V chumlu lidí na nádraží Florenc stojí studentka Veronika, které se drží muž s batohem - nevidomý cyklista Jiří Machovec. Právě míří do jižních Čech, kde budou týden trénovat na tandemu, tedy na dvojkole.

„Čeká nás odpoledne, kdy se musíme sehrát, to znamená starty, konce a takové ty jemné nuance, detaily, aby jízda byla bezpečná pro oba. Už se na to opravdu těším,“ říká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Černě natřené trojkolo a doprovodný karavan. Projekt Světluška vyrazí v létě po Česku

Jiří Machovec ještě na trojkole neseděl. Na druhou stranu balancovat umí, studuje totiž cirkusovou školu a v batohu má s sebou i žonglérské míčky.

Cyklistický peloton vyrazí z pražských Žlutých lázní 1. července a zamíří kolem řeky do Živohoště. Druhý týden se přesune na Vysočinu a pak na Moravu a dále po Česku.

„Chceme Světlušku ukázat lidem, takže jsme na velkých vodních nádržích, na festivalech, ve velkých městech. Snažili jsme se kopírovat trasu Kavárny POTMĚ,“ popisuje Ondřej Suchan z Radiožurnálu.

Prázdninová jízda se Světluškou má i charitativní rozměr: ze sbírky a darů od sponzorů chce Český rozhlas pořídit deset tandemových kol pro nevidomé cyklisty.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme