V mnoha případech nebudou relevantní, reaguje ÚOHS na tisíce podnětů od Oživení

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) musí vyřešit víc než dvacet tisíc podnětů kvůli chybám při zadávání veřejných zakázek. Na chyby v takzvaných profilech zadavatele upozornilo sdružení Oživení. Podle vedení ÚOHS nebudou v mnoha případech tyto podněty relevantní, přesto mohou zaměstnat úředníky na několik let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže | Foto: Tomáš Adamec

„Pro nás to znamená obrovský problém. Dochází k nám nějakých 21 tisíc podnětů, což je v současné době několikaletá práce. V mnoha případech nebudou tyto podněty relevantní,“ je přesvědčen předseda antimonopolního úřadu Petr Rataj.

„V mnoha případech se zadavatel ani nedopustil žádného pochybení, zveřejnil to přesně tak, jak to měl. Jen někde neudělal mezeru nebo udělal o jednu mezeru víc, popřípadě uvedl v názvu slova zkratku a už je to podle tohoto systému špatně. V některých případech jsme žádnou chybu ani nenašli. Z mého pohledu někdo vytvořil skupinu dat a vůbec si to neprověřil," upřesňuje po přezkoumání prvních podnětů.

Přehrát

00:00 / 00:00

ÚOHS je zahlcený více než 20 tisíci podněty kvůli údajným pochybením při zadávání veřejných zakázek. Více s předsedou úřadu Petrem Ratajem

Podle Rataje bude muset úřad vyčlenit na prověření tisíců podnětů třetinu lidí, kteří se jinak věnují veřejným zakázkám. Úřad proto požádá vládu o pomoc.

Problémy se týkají zveřejňování tendrů na internetu. Jde o chyby v takzvaných profilech zadavatele. Chybí v nich ceny a dodavatelé nebo jsou špatně uvedená evidenční čísla zakázek.

Podle sdružení Oživení selhal systém průhlednosti veřejných zakázek. Nikdo dosud nehlídal, jestli zadavatelé dodržují, co jim novela zákona z roku 2012 určila.

Oživení podle svého předsedy Martina Kameníka chce, aby stát dodržování novely více kontroloval:

„Slibujeme si od toho, že ministerstvo pro místní rozvoj vyvine určité nástroje pro snadnější implementaci zákona, například aby se daly identifikovat chyby u zadavatelů v případě uveřejnění a velmi jednoduchou formou se uplatňovaly sankce za tyto prohřešky,“ dodává Kameník.

Zadavatelům zakázek teď hrozí až milionové pokuty. Ministerstvo pro místní rozvoj žádná mimořádná opatření nechystá.

Antimonopolní úřad (ÚOHS) - nejvyšší pokuty | Foto: Český rozhlas

Michaela Vydrová, Tomáš Kremr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme