V nabídce je přes 1500 táborů. Děti se na ně můžou vydat třeba i s youtubery

Organizátoři letos nabízejí přes 1500 letních táborů. Například Dům dětí a mládeže hlavního města Prahy pořádá 114 akcí. Největším pořadatelem dětských táborů jsou ale skautské organizace, které každoročně přivítají víc než 30 tisíc dětí. Hygienici plánují zkontrolovat víc než tisíc táborů, potvrdilo ministerstvo zdravotnictví.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letní tábor

Letní tábor | Foto: František Tichý | Zdroj: Český rozhlas

Mezi dívkami jsou oblíbené zejména jezdecké tábory, chlapci zase upřednostňují armádní zaměření, řekla Radiožurnálu Jana Ptáčková, tisková mluvčí jednoho z největších portálů sdružujících organizátory letních táborů. Podle ní jsou jedním z největších trendů léta tábory s youtubery.

„Postavy z Youtube nebo z internetu, které děti znají, jedou na tábor jako vedoucí. Je to vlastně motivace pro děti, které by třeba na tábor ani nechtěly jet. Můžou s nimi být v kontaktu, mají je tam a dělají program i mimo počítače. Jdou na výlet, mají společný táborák a podobně,“ popsala Ptáčková.

Letní tábory vyjdou rodiče až na několik tisíc. Mezi ty nejdražší patří specializované tábory, jako jsou například jezdecké, filmové nebo výtvarné. Ty stojí až pět tisíc korun. Ještě dražší jsou pak tábory v zahraničí až za více než 10 tisíc korun.

Lepší hygiena

Mezi výhodné varianty patří tábory, které pořádají skautské organizace, jak vysvětlila i tisková mluvčí Junáka Jitka Taussiková.

„Cena je příznivá proto, že skautští vedoucí na táborech působí jako dobrovolníci a nemají to zaplaceno, přesto si na to vybírají svoji vlastní dovolenou. Není to tedy výdělečná činnost.“

S letními tábory se pojí také hygienické kontroly. Podle tiskového mluvčího ministerstva zdravotnictví Ladislava Šticha se ve srovnání s minulými roky hygienická situace na letních táborech zlepšila. I přesto se ale hygienici setkávají s prohřešky.

„V loňském roce byly nejčastější nedostatky v oblasti stravování a ubytování dětí. Dále ve zdravotnické dokumentaci či zásobení tábora pitnou vodou,“ uvedl Šticha.

Barbora Maxová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme