V nížinách může do rána napadnout až 10 cm sněhu, varují meteorologové

V jihozápadní polovině republiky bude v noci vydatně sněžit. V nížinách by podle meteorologů mohlo napadnout až 10 centimetrů sněhu, na horách až 20 centimetrů. V kombinaci se silným větrem se budou na silnicích tvořit sněhové jazyky, a to nejen na horách. V noci a zítra dopoledne se přechodně vyskytnou už v polohách nad 500 metrů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílá tma dnes trápí řidiče na celé Vysočině. Silnice mezi Stonařovem a Dlouhou Brtnicí byla navíc zavátá sněhovými jazyky

Bílá tma dnes trápí řidiče na celé Vysočině. Silnice mezi Stonařovem a Dlouhou Brtnicí byla navíc zavátá sněhovými jazyky | Foto: Lucie Maxová

„Vydatně sněžit by mělo ve druhé polovině noci a také zítra ráno a dopoledne hlavně v jihozápadní polovině Čech. Vzhledem k tomu, že teploty budou po ránu blízko nuly, tak sníh může ležet i v nejnižších polohách,“ řekl Radiožurnálu meteorolog Jan Šrámek z ČHMÚ.

„Zítra přes den teploty v nížinách vystoupí na 2 až 6 stupňů, takže sníh tam bude pozvolna odtávat. Na horách bude mrznout celý den a sníh tam zůstane ležet.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jihozápad České republiky večer zasáhne silné sněžení. Kde bude sněžit nejvíce, řekl Radiožurnálu meteorolog Jan Šrámek

Výstraha na silné sněžení platí pro Prahu a kraje Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Ústecký a Vysočinu od dnešních 21 hodin do zítřejších 21 hodin.

Nynější silný vítr, který Česko trápí už dva dny, bude večer a v noci už slábnout. Výjimkou budou jihozápadní Čechy, kde i zítra může mít přechodně v nárazech rychlost až 70 kilometrů za hodinu.

Silný vítr strhával elektrické vedení a vyvracel stromy

Číst článek

Chladné počasí se sněhovými přeháňkami by podle Jana Šrámka mělo vydržet v celém nejbližším týdnu.

„V odpoledních hodinách, kdy budou teploty kolem 5 – 6 stupňů, můžou být přeháňky v nejnižších polohách i dešťové. Ale na horách by mělo mrznout pořád a sněhu by mělo přibývat,“ nastiňuje meteorolog.

V Krkonoších kvůli přívalům nového sněhu platí třetí stupeň lavinového nebezpečí

Číst článek

„Teploty jak o víkendu, tak na Velikonoční pondělí budou hodně podobné, po ránu 0 až minus 4. Znamená to, že to, co v noci nasněží, může zůstat ležet. Ale alespoň v nížinách přes den bude sníh odtávat, protože odpolední teploty by měly být od 4 do 8 stupňů,“ dodává Šrámek.

Výstraha před sněhovými srážkami spojenými se silným větrem | Foto: Český rozhlas

mta, Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme