V obálce pro Babiše byla smrtelná dávka jedu, zásilka pro Hrad toxická nebyla

V obálce, která ve čtvrtek dorazila na ministerstvo financí, byla smrtelná dávka jedu. Adresátem byl přímo ministr Andrej Babiš z hnutí ANO, obálka byla podána ve Slovinsku. Zásilky doručené na Hrad a do televize Prima toxické nebyly. Již v úterý přišla na ministerstvo vnitra obálka s kyanidem. Není jasné, zda šlo v případě resortu zahraničí o stejnou látku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš

Andrej Babiš | Foto: Filip Jandourek

„Čtvrteční zásilka na ministerstvo financí obsahovala nebezpečný jed ve smrtelné dávce,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí Státního ústavu jaderné, chemické a biologické ochrany Radek Pokorník.

„Panu vicepremiérovi Babišovi tato zásilka došla domů, do jeho bydliště. Tato obálka byla následně předána ke zkoumání na ministerstvo financí, ale původním adresátem byl pan vicepremiér. Je to problém, který bereme vážně a přijali jsme k němu další opatření,“ informoval ministr vnitra Milan Chovanec z ČSSD.

Obálky přišly i na Hrad a do televize Prima

Policie informace o podezřelých zásilkách z minulého týdne nechtěla kvůli pokračujícímu vyšetřování komentovat. „Případem se stále intenzivně zabýváme,“ řekla mluvčí Policejního prezidia Jana Macalíková.

Podle dřívějších informací ministerstva financí zásilka obsahovala bílý krystalický prášek. K ohrožení života ani zdraví žádného ze zaměstnanců ministerstva nedošlo.

Stejný den dorazil bílý prášek i na adresu správy Hradu, nikoliv do kanceláře prezidenta. Do televize Prima dorazila podezřelá zásilka s bílým práškem v pátek.

„Čtvrteční dopis na Pražský hrad a páteční do televize Prima měly obsah netoxický, bez radioaktivních či biologických nálezů,“ dodal Radek Pokorník.

Kyanid draselný (cyankáli) | Foto: Český rozhlas

Sérii podezřelých zásilek odstartovala v úterý obálka, která přišla ministru vnitra Milanu Chovancovi. Obsahovala dvě ampule kyanidu v životu nebezpečném množství. Zásilka byla odeslána ze severu Evropy. Vláda kvůli tomu přijala bezpečnostní opatření.

„Od samého začátku Policie České republiky bere tuto hrozbu vážně a to opatření se udělalo v prvním okamžiku, kdy na ministerstvo vnitra dorazila obálka, v níž byla látka životu nebezpečná,“ řekl Chovanec a dodal:

„Ale my přistupujeme ke každé takové zásilce s obrovskou mírou obezřetnosti, protože v počátcích nevíme, jestli bílý prášek nebo krystal je moukou, nebo opravdu jedem. Takže se přijala ještě dodatečná opatření, já je nebudu specifikovat.“

Dopisy chodily už před několika lety

Premiér Bohuslav Sobotka nechtěl minulý týden situaci přeceňovat. Není to podle něho nic, co by ohrožovalo bezpečnostní situaci v České republice.

Naposledy se zásilky s bílým práškem v Česku objevily v září, kdy dorazily na Pražský Hrad, Úřad vlády a ministerstvo zahraničí. Podle Chovancova vyjádření není pravděpodobné, že by minulý týden šlo o stejného pachatele jako v září.

Obálky s neznámým práškem a dopisem, který tvrdil, že jde o antrax, obdržel třeba v roce 2004 také tehdejší premiér Vladimír Špidla a v roce 2007 tehdejší ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Ani v jednom případě se ale nepotvrdilo, že jde o nebezpečnou látku.

ČTK, Simona Bartošová, Eliška Malínská, Tereza Chlubná, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme