V obecních volbách mohou volit i občané EU s přechodným pobytem

Právo volit v komunálních volbách v České republice mají i občané zemí Evropské unie, kteří tu mají přechodný pobyt. Rozhodl o tom Krajský soud v Brně. Dosud mohli v Česku k obecním volbám pouze cizinci s trvalým pobytem, což však podle soudu odporovalo unijní legislativě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začalo sčítání hlasů v senátních volbách

Začalo sčítání hlasů v senátních volbách | Foto: Filip Jandourek

Krajský soud se věcí zabýval na základě žaloby Slováka, který požádal o doplnění na seznam voličů v Brně - Králově Poli.

Městská část mu nevyhověla s tím, že v místě nemá trvalý pobyt, jak požaduje zákon o volbách do zastupitelstev obcí. Soud ale rozhodl jinak.

Přehrát

00:00 / 00:00

V obecních volbách mohou volit i občané EU s přechodným pobytem. Usnesení soudu uvítal ředitel Multikulturního centra Praha Marek Čaněk

„Dal mu zapravdu, že není nutné, aby byl přihlášen k trvalému pobytu v České republice. Přistoupil k přímé aplikaci Smlouvy o fungování Evropské unie a navazující směrnice a rozhodl o doplnění dodatku stálého seznamu voličů pro volby do obecních zastupitelstev,“ uvedla mluvčí soudu Lenka Smutná-Polachová.

Soud vycházel z toho, že podle unijního práva „občané Unie mají mimo jiné právo volit a být voleni v obecních volbách v členském státě, v němž mají bydliště, za stejných podmínek jako státní příslušníci tohoto státu". Vnitrostátní úprava je v tomto případě podle soudu diskriminační.

Proti usnesení soudu není odvolání a může tak mít obecnou platnost. Kolika lidí se to bude týkat, zatím ministerstvo vnitra neví.

„My to usnesení přes víkend nastudujeme a v pondělí 22. září se sejde Státní volební komise. Do té doby opravdu není možné poskytovat podrobnější stanoviska,“ řekl Českému rozhlasu mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Na rozpor upozorňovala i ombudsmanka

Na stejný problém, kterým argumentuje brněnský soud, tedy na rozpor mezi českými a unijními zákony před časem upozornila i ombudsmanka Anna Šabatová. Podle její mluvčí Ivy Hrazdílkové usnesení soudu umožní volit dalším víc než sto tisícům lidí.

Uvítal ho i ředitel Multikulturního centra Praha Marek Čaněk. Podle něj udělení volebního práva pomáhá integrovat cizince do nové společnosti.

„Je to způsob, jak obce mohou vyjádřit zájem o tu část populace, která v tuto chvíli nemá možnost se vyjádřit. Volební právo podnítí cizince v tom, aby si zjišťovali, kde žijí, co se děje v jejich okolí. Z tohoto hlediska je to naprosto zásadní,“ podotkl Čaněk.

Vlasta Gajdošíková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme