V odposleších se mluví o 'řešení Vráťovy prověrky'. Poslanci chtějí vysvětlení od Mynáře

Sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie si pozvala k výslechu i prezidentova kancléře Vratislava Mynáře. Důvodem je jeho bezpečnostní prověrka. Radiožurnálu to potvrdily čtyři důvěryhodné zdroje, oficiálně poslanci důvody pozvání tají. Politici chtějí vysvětlit policejní odposlechy, na kterých podnikatel Ivan Kyselý mluví mimo jiné o tom, že je třeba řešit bezpečnostní prověrku „pro Vráťu“.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kancléř Vratislav Mynář

Kancléř Vratislav Mynář | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Hovory podnikatele Ivana Kyselého nahráli detektivové v olomoucké korupční kauze Vidkun. Před poslanci o tom včera mluvil bývalý detektiv Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Jiří Komárek. Průběh jednání ale komentovat nechtěl.

„Vzhledem k tomu, že nebyl čas se k tomu vyjádřit komplexně, tak nebudu odpovídat na žádné otázky,“ uvedl Komárek.

Advokát Kyselého Josef Monsport považuje za nesmysl, že by podnikatel mohl nějakým způsobem ovlivnit bezpečnostní prověrku. „Popravdě řečeno si myslím, že nemá v uvozovkách tak dlouhé prsty, aby dokázal dosáhnout na NBÚ (Národní bezpečnostní úřad). Pokládám to za nesmysl,“ řekl Monsport.

Mynář: Nevím, proč mě komise pozvala

Kancléř prezidenta Vratislav Mynář řekl ČTK, že nezná důvody, proč byl před vyšetřovací sněmovní komisi pozván. Do sněmovny se chce, pokud mu to čas dovolí, dostavit.

„Nechápu, proč mě předvolává velmi významná instituce typu sněmovní komise. Vůbec tomu nerozumím. Samozřejmě pokud to bude v mých možnostech časových, tak se pokusím přijet," uvedl Mynář.

Zároveň poznamenal, že nerozumí, jak může komentovat reformu policie. „To sice nechápu, ale možná někdo chytřejší k tomu má nějaké důvody," řekl.

Dodal také, že je na dovolené a že ho kromě novinářů nikdo nekontaktoval. „Jenom mi asistentka sdělovala, že se někdo z organizačního výboru, nebo odkud to bylo z Poslanecké sněmovny, dotazoval, jestli bych v tom termínu teoreticky mohl nebo nemohl. Mě konkrétně nikdo nekontaktoval," poznamenal.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček k tomu řekl, že je to věc mezi Mynářem a komisí: „Je plně na panu kancléři, jak se k celé věci postaví, jak bude odpovídat na otázky vyšetřovací komise. My v tuto chvíli samozřejmě logicky nemáme informace, které by se týkaly podrobností, protože to je věcí vztahu mezi členy komise a panem kancléřem.“

O pozvání Mynáře před sněmovní komisi informoval ve čtvrtek její předseda poslanec Pavel Blažek z ODS.

„5. září dojde k vyslechnutí ministrů Babiše a Chovance. Komise také rozhodla o tom, a to je asi novinka, že bude pozván k výslechu i pan Mynář, to znamená kancléř prezidenta Zemana,“ řekl Blažek s tím, že kancléř bude pozván na stejný den jako oba ministři.

Bývalý detektiv Komárek mluvil před sněmovní komisí čtyři hodiny, všechno říct nestihl

Číst článek

Sněmovní vyšetřovací komise je sedmičlenná, každá strana v ní má jednoho zástupce. Za úkol má zjistit dvě věci - za jakých okolností se připravovala reorganizace policie a jestli například neprobíhala na politickou objednávku.

Zároveň má prověřit některé výroky, které v souvislosti s tímto procesem zazněly, jako bylo například vyjádření bývalého detektiva ÚOOZ Jiřího Komárka. V červnu prohlásil, že cílem reorganizace je odstranit právě Šlachtu. Zároveň nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého z toho, že je podezřelý z „brutálního“ úniku informací.

Závěry by měla obsahovat zpráva, kterou musí komise vypracovat do konce října.

Policejní reorganizace, při které vznikla Národní centrála proti organizovanému zločinu, vyvolala řadu kritických reakcí. Politiků, státní zástupců i samotných policistů.

Dlouholetý ředitel protimafiánské jednotky Robert Šlachta na protest proti chystaným změnám od policie dokonce odešel. Spolu s ním i několik jeho spolupracovníků, mimo jiné i mluvčí jednotky Pavel Hanták.

Kauza Mynář | Foto: Český rozhlas

Anna Jadrná, Markéta Chaloupská, Marie Bastlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme