V Praze čeká ČSSD i ODS na nabídku koalice od TOP 09

Se svou koaliční nabídkou dnes osloví pražskou ODS a ČSSD strana TOP 09. Budou tak pokračovat povolební vyjednávání o rozdělení vlivu na pražském magistrátu. Podle lídra pražské ODS a kandidáta na primátora Bohuslava Svobody očekává strana standardní nabídku potencionálního koaličního partnera.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Magistrát hlavního města Praha

Magistrát hlavního města Praha | Foto: Tomáš Adamec

„To je nabídka koaliční smlouvy, kde jsou definovány podmínky, za kterých by mohla spolupráce fungovat. Je to úvaha o tom, jaký je poměr sil na magistrátu, v radě, jak jsou jednotlivé pozice obsazeny. A samozřejmě jsou v koaliční smlouvě věci, které jsou pro jednu stranu nepřekročitelné,“ vysvětluje Svoboda.

Jak by měla nabídka TOP 09 vypadat, aby byla pro ODS nepřijatelná, nechtěl ale Svoboda konkretizovat s tím, že politika je o kompromisech. ODS už vede jednání o možné koalici s ČSSD i přes nesouhlas nejvyššího vedení strany.

Podle člena vyjednávacího týmu Karla Březiny z ČSSD by měla nabídka TOP 09 obsahovat alespoň některé společné názory na řešení sociálních problémů Pražanů:

„Očekávám, že TOP 09 nabídne takovou koaliční smlouvu, ze které bude vyplývat, že také četli program sociální demokracie. Jednání jsou o kompromisech. Při dojednávání bude sociální demokracie z podstaty věci myslet na ochranu seniorů, ochranu mladých rodin s dětmi. Určitě budeme trvat i na zlepšení tarifů v MHD.“

TOP 09 už dříve prohlásila, že se obává vlivu ekonomických kruhů na vznik velké koalice, tedy ODS a ČSSD, na pražském magistrátu.

Květa Moravcová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme