V pražské farmaceutické továrně došlo k záměně léků, výrobce stahuje z oběhu všechna balení

Desetitisíce balení čtyř druhů léků musí stáhnout z oběhu farmaceutická společnost Zentiva. Krabičky totiž mohou obsahovat jiné léky, než jaké výrobce uvádí na etiketě. Léčiva přitom pocházejí z pražské továrny v Měcholupech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čistírny odpadních vod paracetamol nedokážou zcela odbourat (ilustrační foto)

Čistírny odpadních vod paracetamol nedokážou zcela odbourat (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain | Zdroj: Pixabay

Jako první si vážného prohřešku všimli polští lékaři a pacienti. Tamní ministr zdravotnictví okamžitě varoval veřejnost.

„Nemůžeme vyloučit selhání lidského faktoru. Po zjištění záměny jsme zvýšili počet pravidelných vnitřních inspekcí. Ty se zaměřují zejména na dodržování správných výrobních postupů,“ říká mluvčí společnosti Zentiva Filip Hrubý.

Šarže léků, které stahuje Zentiva z trhu najdete ZDE.

Zentiva musí stáhnout z oběhu léky Atram, Neurol, Prednison a Oksazepam. Jiné léky, které se mohou v balení vyskytovat, mají navíc stejnou velikost i barvu a jsou k nerozeznání.

„Výrobce není schopen garantovat, že pacient bude užívat to, co mu bylo předepsáno. To riziko je opravdu značné,“ říká šéf Státního útvaru pro kontrolu léčiv Zdeněk Blahuta. Léky stahují také úřady v Polsku, Litvě, Maďarsku a Rumunsku.

Ľubomír Smatana, Ondřej Patrovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme