V případu exposlance Ratha pokračují závěrečné řeči, vyjádří se obhájci

Exposlance Davida Ratha policie zadržela před třemi lety v květnu. Teď se zdá, že jeho kauza spěje k rozsudku. Dnes u soudu přednesou závěrečnou řeč dva Rathovi právníci. Pokusí se vyvrátit to, co tvrdí státní zástupce Petr Jirát. Tedy, že bývalý hejtman Středočeského kraje věděl o korupci při veřejných zakázkách a bral i podíly z úplatků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exposlanec David Rath obžalovaný z korupce na chodbě Krajského soudu v Praze

Exposlanec David Rath obžalovaný z korupce na chodbě Krajského soudu v Praze | Zdroj: ČTK

David Rath se s právníky na závěrečné řeči důkladně připravoval, minulý týden mluvil o mravenčí práci.

„Samozřejmě celou řadu věcí máme připravenou z toho dlouhého řízení, ale protože bylo tak dlouhé, tak samozřejmě je potřeba znova ty věci obnovit, najít, setřídit,“ uvedl.

Přehrát

00:00 / 00:00

U soudu s Davidem Rathem zazní závěreční řeči obhájců. Dosavadní vývoj případu shrnuje Veronika Hlaváčová

Dá se čekat, že se Rathovi právníci zastaví i u tři roky staré události v Rudné u Prahy. Policie tam zadržela tehdejšího poslance a hejtmana Středočeského kraje se sedmi miliony korun v krabici od vína. Podle Ratha ale žádný důkaz neprokázal, že by vědomě přebíral úplatek.

„Přebíral jsem krabici s vínem. Tam je jasně řečeno, že dostávám krabici s vínem na tom odposlechu, takže si prosím nevymýšlejte a nedezinformujte veřejnost,“ řekl.

Obhajoba bude reagovat i na závěrečnou řeč státního zástupce Petra Jiráta. Ten ji přednášel minulý týden s přestávkami celý den. Na jejím konci navrhl pro Davida Ratha trest v horní třetině sazby.

„Doktoru Rathovi jsem navrhl nepodmíněný trest odnětí svobody minimálně devět let, propadnutí veškerého majetku a samozřejmě zákaz činnosti výkonu ve volených funkcích,“ uvedl Jirát.

Pro druhou obžalovanou, podnikatelku Lucii Novanskou navrhl státní zástupce trest pět až šest let odnětí svobody.

Kauza David Rath | Foto: Český rozhlas

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme